Италианските власти закриха миграционния център Минео в Сицилия. Доскоро той беше най-големия в Европа. Още преди месеци вътрешният министър Матео Салвини предупреди, че центърът ще бъде затворен, заради "ширещата се в него престъпност".

Портокаловото селище, така е известен лагерът в Сицилия. Дълги години бил използван от базирани в Италия американски войници.

През 2011-та, обаче бил превърнат в приемен център за мигранти. Капацитетът му бил за 5 000 души. Пикът бил през 2014-та, когато в центъра живеели над 4 000 мигранти.

С идването на власт на настоящето правителство броят им намаля. През последната година в лагера бяха останали около 1000 души. По настояване на вътрешния министър на Матео Салвини преместването им започна още през февруари.

Матео Салвини, вътрешен министър на Италия: От думи пристъпихме към дела. Най-големият миграционен център в Европа се превърна в бизнес за милиони евро. Това беше база на Нигерийската мафия, на наркотърговци, проституция, крадци, изнасилвачи, убийци.

Името на лагера беше замесено в корупционен скандал с обществени поръчки. В центъра имаше няколко умишлени пожари, при които загинаха мигранти.