НОВИНИ

Премиерът Борисов присъства на закриването на учението "Платинъм Лайън 2018"

Премиерът Бойко Борисов присъства на закриващата церемония на военното учение "Платинъм Лайън 2018" в Ново село. Премиерът връчи сертификати на участващите военни. С повече информация - вижте в прякото включване в обедните ни новини на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
12:02, 09.08.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов дойде за закриващата церемония за това най-голямо многонационално учение, което се провежда в България под ръководството на Сухопътни войски. Борисов прие почетния строй и връчи сертификати на всички войници, които участваха тази година в учението. Премиерът заяви, че подобни съвместни учения, каквото беше това с 8 държави, повечето от тях от района на Черно море и Балканите, са изключително важни от тази гледна точка, че показват способностите на Алианса и на неговите партньори за колективни действия по сдържане и за това, че малко по малко мисленето в региона се променя към това да се изгражда колективна сигурност.

Бойко Борисов, министър-председател: На тези учения ние променяме мисленето си, не само на Балканите, а и в този регион. Не е било толкова далеч времето, само преди 70-80 години ,в които всички на Балканите сме воювали едни срещу други. С тези учения ние променяме мисленето, учим се да воюваме заедно, да се отбраняваме и да гарантираме сигурността, не само на Балканите, на нашите граждани, а и на Черноморския регион.

Премиерът беше придружен от началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

Борисов допълни, че се работи в момента и по трите проекта за модернизацията на армия. Разпращат се оферти към възможни страни доставчици както на самолети, така и на сухопътна машина, така и към фирми, които биха могли да участват в конкурса за доставка или производство на кораби за военноморските сили. Надява се до края на годината поне два от тези три проекта да бъдат доведени до официално сключване на договори и постепенно да започнат доставките.

По отношение на горещата политическа тема с изказването на македонския премиер Зоран Заев, че Илинденското въстание е македонско, Борисов посъветва всички политици да бъдат по-умерени в своя изказ, тъй като, когато дойде време Македония да се присъединява към ЕС, България ще помни тези изказвания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледат мерките за неотклонение на петимата от групата на Митьо Очите
Гледат мерките за неотклонение на петимата от групата на Митьо Очите
Засилени мерки за сигурност в София заради мача ЦСКА-София - Копенхаген
Засилени мерки за сигурност в София заради мача ЦСКА-София - Копенхаген