НОВИНИ

Закрити са още два дома за деца, лишени от родителска грижа

С административни актове на Агенцията за социално подпомагане през август тази година са закрити още два дома за деца, лишени от родителска грижа - "Детелина" в Плевен и "Пеню и Мария Велкови" във Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:18, 26.08.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
закрити два дома деца лишени родителска грижа

За децата от специализираните институции са планирани и изпълнени дейности и мерки по подготовка за извеждане и настаняване в резидентни услуги.

Към момента на територията на двете общини - Плевен и Велико Търново, функционира мрежа от социални услуги в общността - центрове за настаняване от семеен тип, центрове за социална рехабилитация и интеграция, дневни центрове за деца с увреждания и центрове за обществена подкрепа.

От началото на 2016 г. са затворени още пет дома за деца, лишени от родителска грижа - в Стара Загора, Асеновград, Шумен, Силистра и София. Оставащите да действат специализирани институции са 25 дома за деца, лишени от родителска грижа, и 17 дома за медико-социални грижи за деца.

Закриването на институциите е в изпълнение на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България", в която е заложено закриването на всички домове за деца до 2025 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят бул. Ал. Стамболийски в неделя заради София диша
Затварят бул. "Ал. Стамболийски" в неделя заради "София диша"
Предвижда се да има четири групи плажове по Черноморието
Предвижда се да има четири групи плажове по Черноморието