Следим разпространението на африканската чума още от появата ѝ на територията на ЕС. През цялото това време се осъществява контрол върху прасетата в заден двор и върху дивата популация. Това каза в Сутрешния блок на БНТ д-р Цвятко Александров, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Гост по темата беше и Цветан Илиев, представител на асоциацията на индустриалните свиневъди в България.

Д-р Александров каза, че практиката е да не се обявяват отглежданите прасета. Свиневъдите дори са предлагали финансова помощ да не се отглеждат прасета в дворове, за да няма риск от разпространението на болестта. Той допълни, че ловните кучета не са подходящи срещу избиването на диви прасета. Беше категоричен, че за умъртвяването се използва въглероден диоксид под формата на сух лед, а пяната е за затваряне на сухия лед.

Цветан Илиев коментира, че България не е изолиран пазар, африканска чума се развива с огромни мащаби в Китай и цяла Югоизточна Азия. 30-35% са се повишили цените при свинското, проблемът не е затихнал. Страховете на бранша са големи, болестта може да проникне и в биологично сигурен комплекс, каквито са българските.

В Сутрешния блок на БНТ управителят на свинекомплекса в с. Голямо Враново д-р Миленка Димитрова заяви, че не са били спазени изискванията за намаляване на броя на дивите прасета. По думите ѝ не е имало голяма информация какво се случва със заболяемостта по дивите прасета. Д-р Димитрова каза, че не се говори за допълнителни мерки, а собствениците на кланици не са били подготвени, тъй като са им поставени затруднения. Тя призова да бъде ограничено разпространението сред дивите прасета.