НОВИНИ

​Закъснява ли номинацията за еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева?

Закъснява ли нашата номинация за еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева? Разнопосочни отговори на този въпрос от политическите сили днес. Според Ивайло Калфин от АБВ, кандидатурата закъснява и нашият еврокомисар може да изпусне по-добър ресор. Според финансовия министър Владислав Горанов правителството не се е занимавало с този въпрос и кандидатури не са обсъждани. За БСП кабинетът в оставка няма моралното право да излъчи кандидат за поста, а от Патриотичния фронт не изключват номинацията да се направи и от този кабинет.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
18:22, 01.12.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
Кристиян Вигенин - БСП лява България: Няма никакви причини за избързване, ако си спомняте самият председател на ЕК заяви, че е готов този въпрос да се обсъжда през януари. Смятам, че ако не се излъчи ново правителство в този парламент, следващия еврокомисар трябва да се излъчи от служебното правителство, назначено от новия президент Румен Радев. Няма никаква опасност да изпуснем хубави ресори т.к. на практика към момента няма договорен никакъв ресор.
Красимир Каракачанов - съпредседател на ПФ: Редно е да има дебат по въпроса - да се предложат 2-3 имена, да се сложат ясно критерии какъв трябва да бъде българския еврокомисар и тогава да говорим конкретно. Но това не трябва да се взема решение както беше с Кристалина Георгиева, някой от някъде се обадил и уреждаме някой за нещо, а трябва да бъде човек, който най-накрая стоейки в Брюксел да отчита интересите на България.
Владислав Горанов - министър на финансите: Решението кой да бъде българския еврокомисар е политическо . Дали ще бъде взето в рамките на това правителство не мога да кажа - този въпрос е от компетентността на министър-председателя. По-важно е да изпратим качествена кандидатура, а ресорът също е въпрос на престиж, но какъвто и ресор да има българския еврокомисар, ако той е с добро влияние и с добра комуникация с другите комисари мисля, че ще стоим добре.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Годишното послание на руския президент Владимир Путин
Годишното послание на руския президент Владимир Путин
Борисов проведе разговор с ръководителя на изпълнителната власт на Афганистан
Борисов проведе разговор с ръководителя на изпълнителната власт на Афганистан