НОВИНИ

Център за диагностика на електромобили откриха в гимназия "Хенри Форд"

Нов център за диагностика на електрически и конвенционални автомобили беше открит днес в Професионалната гимназия по транспорт „Хенри Форд“ в столицата. В него започват обучение около 380 ученици, а инвестицията е за над 500 хиляди лева. Парите са осигурени от Министерството на образованието и бизнеса. Според кмета Йорданка Фандъкова в Центъра ще бъдат обучени бъдещите специалисти, които ще поддържат новите електробуси на столицата.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:10, 10.05.2018
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Центърът ще даде най- модерното обучение по устройство и диагностика на електромобили, разказва директорът на училището. Учебните коли идват от Германия, направени са с агрегатите на истински автомобили, а със специален възел учителят ще може да въвежда грешки, а ученикът да ги открива и отстранява. Учениците ще следят отработените газове чрез компютърна система, ще правят диагностика на преден мост на автомобила, ще се учат да монтират и демонтират гуми.

Гимназията е първенец в дуалното обучение.

Таньо Стойчев, директор на проф. гимназия „Хенри Форд“: Този център обслужва различни модули на обучение и той ще бъде абсолютно натоварен. Заедно с това във фирмите, в които провеждаме дуално обучение някои от тези елементи няма да ги има. Ние допълваме това обучение чрез този съвременен център, фирмата, в която ученикът е на конкретно работно място и затваряме целия цикъл на обучение.
;

Според кмета на София Йорданка Фандъкова през последните години основна задача е подобряване на качеството на въздуха. Насърчава се именно електромобилността в градския транспорт, а до края на годината София ще има първите си 20 електробуса.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: На нас ни трябват добре подготвени кадри и то познаващи новите техники и технологии и затова работим изключително добре, заедно с проф. гимназия „Хенри Форд“. Нашите общински дружества имат сключени договори за подготовка на специалисти в системата на дуално обучение.

След 3-4 години младежите, които се подготвят в Центъра, спокойно ще могат да работят за транспорта на общината, прогнозира Фандъкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчетът на СЕМ за 2017 г. пред Народното събрание
Отчетът на СЕМ за 2017 г. пред Народното събрание
Какво предвиждат промените в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов
Какво предвиждат промените в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов