Стенописите на Йоан Левиев във фоайето на Градския дом на културата в Пловдив са напълно унищожени при ремонта на сградата. Това стана ясно днес, след като беше премахната част от стената, под която се предполагаше, че се е съхранено произведението на...

Стенописите на Йоан Левиев във фоайето на Градския дом на културата в Пловдив са напълно унищожени при ремонта на сградата. Това стана ясно днес, след като беше премахната част от стената, под която се предполагаше, че се е съхранено произведението на изкуството.

Всички надежди, че стенописът на Йоан Левиев може да бъде реставриран, рухнаха заедно с парчетата от стената, която беше съборена днес.

„За съжаление няма нищо. Сравнихме и проектите, и стари снимки и се оказва, че цялата композиция е била разположена на отделна стена, която е различна, от тази на залата, която по време на ремонта явно е била премахната и всъщност няма и следа от произведението на изкуството”, обясни Стефан Стоянов – зам.-кмет на Пловдив.

Абсурдът се засилва от факта, че през годините фреската не е включена в графата „Културни паметници”. Заради това повреждането й не може да бъде считано за престъпление – това става ясно от отговор на прокуратурата по сигнал на журналисти от пловдивски сайт. От фирмата, направила ремонта на бившия Синдикален дом обаче уверили, че стенописите са съхранени.

„В прав текст те тогава ни отговориха, когато завършваха фоайето, което в момента виждаме, че всъщност стенописът е под кнауфа, че най–вероятно е запазен”, заяви Ивайло Дернев – журналист „Под тепето”.

Община Пловдив ще търси мнението на юристи дали може да бъде търсена отговорност за унищожения стенопис. Утре специална комисия от архитекти, художници и роднини на Йоан Левиев отново ще огледат стените, зад които се смяташе, че фреската се пази.

Автор: Деница Торньова