НОВИНИ

Заливът Болата остава отворен за туристи

Министерството на околната среда и водите настоява да бъде наложен пропускателен режим за каварненския залив Болата и да се спре достъпът на автомобили до плажа. Мотивите са, че мястото е част от природния резерват Калиакра и само по този начин могат да се опазят местната флора и фауна. Заповедта да се затвори пътят до плажа предизвика острото недоволство на хората от съседното село Българево.

bnt avatar logo
от Бистра Варнева
19:42, 02.06.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

По искане на екоминистерството на Болата вече са съборени две стари и опасни сгради. Пътят към морето е бил затворен от бетонно съоръжение, но жителите на Българево ги премахнаха и предупредиха за масови протести, ако им се забрани да ходят до залива. Според тях, забраната ще пречи на местния поминък и на туризма.

Болата е един от най-красивите плажове в България и е в топ 10 на най-красивите заливи в света. Той е много посещаван през лятото, включително и от чужденци. При струпването на толкова много хора и липсата на път до плажа може да се стигне до опасни инциденти.

Георги Георгиев, кмет на Българево: Дошли са тука туристи, някой падне, някой запали блатата, няма да има достъп нито до линейка, нито до пожарна, нито до гражданска защита, защото това са бетонни заграждения.

Днес министърът на околната среда и водите посочи, че ограничителни те мерки са свързани изцяло с опазването на природата.

Жителите на Българево имат конкретни предложения как да се реши проблемът. За идния вторник вече е насрочена среща с представители на министерството, областната администрация и община Каварна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една бригада е недостигът в армията
Една бригада е недостигът в армията
Бяла вече има модерна пречиствателна станция
Бяла вече има модерна пречиствателна станция