В София - 153-ма бежанци бяха открити в центъра за настаняване "Военна рампа" при поредна акция на МВР. Заловените са с афганистански и пакистански произход. Мигрантите са от центровете в Харманли, Пъстрогор и Овча Купел и днес бяха върнати обратно под засилена полицейска охрана.

Задържаните са на възраст между 16 и 30 години. Несемейни. Те имат документи, но са регистрирани в други центрове в страната. Не е ясно как са дошли в София.

Пламен Пенов - директор бежански център Овча Купел:
Използвали са всякакъв вид транспорт по различни пътища са се настанили в този център, в който нямат право да бъдат.

В Сутрешния блок на БНТ председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова заяви, че тази година по-малко от 550 души са получили статут за бежанец у нас, за миналата - издадените разрешения са 5 500.

Петя Първанова - председател на агенцията за бежанците:
Обърнал се е профилът на кандидатстващите. Миналата година беше Сирия, Ирак, Афганистан. А сега е обратното. Спазва се принципа на индивидуално разглеждане на молбата. И тогава, когато лицето не отговаря на тези критерии или то самото заявява, че не желае да получи закрила в България, а има примерно цел друга държава, тогава на лицето не се предоставя статут.

Първанова обясни още, че лагерите за настаняване на бежанци се изграждат в съответствие с европейските стандарти, а до няколко дни, помещенията от затворен тип ще бъдат факт.