25 митничари бяха задържани заради взимане на подкуп във Варна. Акцията беше проведена снощи, докато митническите служители са били на смяна. Митничарите са следени четири месеца заради сигнали, че искат и получават подкупи. При последвалото претърсване, което продължи и днес, спецполицаите откриха в техни офиси и домове над 700 000 лева - всичките от престъпната им дейност.

Вижте прякото включване на Светлана Ганчева.

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група срещу служители на митница "Варна - Запад" за корупционни престъпления - искане и получаване на подкупи. Това е станало още през септември миналата година. При акцията снощи, освен арестите и претърсванията в митническия пункт, са извършени обиски и в домовете на задържаните.

У митничарите в пункта е намерена голяма сума пари, тъй като акцията е проведена веднага след разпределянето на получена неправомерно сума. Данни за това служителите на БОП са получили чрез специални разузнавателни средства.

Двама прокурори и съдия от специализираната прокуратура са във Варна и разпитват задържаните и други свидетели по случая.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Извършени са множество претърсвания и изземвания. Над 500 000 лева са открити при тези действия. По Закона за МВР са задържани за 24 часа 25 лица. Разследването е за организирана престъпна група, за корупция, класическата корупция - искане и получаване на подкупи, като се използва служебното положение. Конкретните обвинения, като станат факт, ще ги обявим. Това ще стане утре.

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова оцени високо работата по случая.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи в оставка: Прокуратурата ще обяви резултатите, мога само да поздравя колегите, които работиха по тоя случай.

След като прокуратурата повдигне обвинения, ще бъдат изнесени данни за участниците в схемата, кой е ръководител и какви суми са намерени у конкретните лица.