НОВИНИ

"Хюриет": Заловиха атентатора от клуб "Рейна" в Истанбул

Турската полиция е заловила стрелеца от новогодишната нощ в истанбулския клуб "Рейна", съобщава турския вестник "Хюриет". Абдулкадир Масхарипов откри стрелба в популярната истанбулска дискотека навръх Нова година уби 39 души, от които 16 чужденци, рани 69 и избяга с такси от местопрестъплението. Новината за залавянето му все още не е съобщена официално.

хюриет заловиха атентатора клуб рейна истанбул
bnt avatar logo
от БНТ
00:05, 17.01.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Според "Хюриет" Абдулкадир Масхарипов е заловен при спецоперация в истанбулския квартал Есенюрт. Според първоначалните информации предполагаемият нападател е бил открит в апартамент, където е бил с 4-годишния си син.

Масхарипов е основният заподозрян за кървавата стрелба в новогодишната нощ в популярната истанбулска дискотека "Рейна", при която загинаха 39 души от различни националности.

Отговорност за нападението пое групировката „Ислямска държава“. По-късно бе установено, че Абдулкадир Масхарипов е член на клетката „Узбек“.

Терористичната клетка от 10 души „Узбек“ е разбита и е доказано, че тя активно е участвала в осъществяването на кървавото нападение в известния клуб.

Абдулкадир Масхарипов е роден в Източен Туркестан /или Уйгуристан, исторически район в Западен Китай, в Синдзян-уйгурския автономен регион/. В началото на декември 2016г. узбекската клетка е активирана в турския град Коня, откъдето е изпратено и оръжието на атентатора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Накъде тръгва България през 2017-а година?
Накъде тръгва България през 2017-а година?
Започна серия от открити уроци на акушерки
Започна серия от открити уроци на акушерки