НОВИНИ

Печатница за фалшиви банкноти от ново поколение разкри ГДБОП

Изключително висококачествени фалшиви пари са задържани при акция на прокуратурата и полицията. Това е най-голямата печатница за фалшиви банкноти в последните 11 години. Намерени са над 11 милиона евро и близо 2 милиона долара, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев.

bnt avatar logo
от БТА
14:29, 22.10.2018
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
печатница фалшиви банкноти ново поколение разкри гдбоп

Печатницата била в хотел "Кантилена" в Слънчев бряг. Задържан е собственикът, който е част от схемата. Претърсени са над 30 адреса в страната. Акцията била на 20 октомври. Четирима са задържани и вече обвинени. Утре спецпрокуратурата ще иска постоянния ми арест.

;;

До момента такива банкноти не са правени, това е съвсем нова технология, която дори и Европол ще изследва. Евровите банкноти се продавали на стойност 6 процента от сумата, отпечатана на банкнотата, доларовите - 20 на сто.

;

Работата по случая върви още от януари, каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Двама от задържаните са познати на полицията за точно такива престъпления. По този случай може да бъде написана книга, посочи Спиридонов.

Междувременно Гешев каза, че в къща в Симеоновград са намерени още златни и сребърни предмети, добре консервирани. Част от тях били в тайници на къщата, а други в бидони. Дори само половината от тях да се окажат истински, то пак това ще е най-голямата операция в рамките на най-новата ни история.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 490 млн. лв. ​се предвижда увеличение на бюджета на НЗОК за догодина
С 490 млн. лв. ​се предвижда увеличение на бюджета на НЗОК за догодина
Сидеров поиска Коалиционен съвет за оставката на Симеонов още днес
Сидеров поиска Коалиционен съвет за оставката на Симеонов още днес