НОВИНИ

Заловиха във Варна един от най-издирваните испански наркотрафиканти

Един от най-издирваните испански наркотрафиканти е арестуван в България. Мъжът се е готвел да избяга във Венецуела. За да избегне залавянето си, испанският наркодилър променил драстично външността си, като качил над 50 кг.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова Вилиана Иванова
19:58, 02.03.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Испанският наркотрафикант е заемал важна роля в опасна престъпна организация, която вкарвала в Испания и в останалата част на Европа големи количества кокаин от Южна Америка. Името му е Хорхе Арбиза и е на 44 години. Стоял е високо в престъпната мрежа, като е отговарял за получаването на кокаина в Испания и за събирането на парите от наркотика.

Той е един от десетте най-издирвани хора в Кралството. Но най-любопитното - като на кино - е, че за да заблуди полицейските служби, наркотрафикантът надебелял с цели 50 кг.

Радослав Лазаров - и.д. окръжен прокурор на Варна: Испанският поданик се издирва за крупен наркотрафик и за участие в международна организирана престъпна група, както и за пране на пари, свързано с този наркотрафик….Любопитна подробност е, че е задържан с фалшиви документи за самоличност - установена е самоличността му с дактилоскопски отпечатъци.

Мъжът е живял във Варна известно време. Задържан е на 17-ти февруари в центъра на града. Имало е подозрения, че може да пътува въоръжен. Арестът е осъществен от българската полиция. Преди дни Варненският окръжен съд е решил да го екстрадира в Испания.

Радослав Лазаров - и.д. окръжен прокурор на Варна: Доколкото е упоменато в документите по искането за предаването му, грози го затвор от 13 години и 6 месеца в Испания. В България няма как да бъде съден, защото не е извършил престъпление по българския наказателен закон.

Не е ясно дали Хорхе се е вдъхновил от киното как да промени външността си, за да избегне ареста. Или тепърва киното ще се вдъхновява от историята на Хорхе. Но планът му е проработил цели 5 години, защото Гражданската гвардия в Испания се опитва да го залови още от 2013-та.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специална организация за тържествата на Шипка по повод 3 март
Специална организация за тържествата на Шипка по повод 3 март
Ранени и арести при най-масовите протести в Алжир след Арабската пролет
Ранени и арести при най-масовите протести в Алжир след Арабската пролет