Неполагане на достатъчно усилия да се убеди прокуратурата да бъдат задържани лицата, които нападнаха служител в магазин в Габрово, за 72 часа. Лоша преценка за създалата се ситуация преди два дни и твърде късно се поискаха допълнителни сили от МВР. Така заместник-министър Ципов аргументира нуждата от подаване на оставка на шефа на полицията в Габрово. Той изясни, че ромите в Габрово не са криминогенен контингент.

“Това трябва да е сигнал и към останалите дирекции, където могат да възникнат такива проблеми, че трябва да имат изключително заострено внимание, тъй като комуникацията с местната власт е основен приоритет на МВР”, допълни Ципов.

Според него предишните добри резултати на Областната дирекция на Габрово вероятно е довела до убедеността на ръководството ѝ, че могат да се справят с всяка ситуацията.

Заместник-министърът на вътрешните работи призова хората да запазят спокойствие:

“С провокации нищо няма да се реши. С хвърляне на бомбички по служителите на полицията и жандармерията също.”

Според Ципов протестът вчера е започнал мирно, бил е воден диалог, включително с представители на местната власт и с вицепремиера Томислав Дончев. След това група се е разделила на няколко лъча, които са се насочили към къщи на ромски семейства.

Той апелира протестиращите граждани в Габрово да се организират и да определят лице за контакт.

Целия разговор гледайте във видеото.