НОВИНИ

Зам.-министър на транспорта подаде оставка след обвинение на прокуратурата

Антон Гинев е обвинен за умишлено безстопанство. Като директор на НКЖИ е сключил договор за 3,1 млн. лева без да обяви конкурс.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:26, 14.06.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Според обвинението на Софийска градска прокуратура, през 2007 г. Антон Гинев е сключил договор за ремонт на жп гарата в Русе без да обяви обществена поръчка. На всичкото отгоре и самият ремонт така и не бил извършен. По това време Гинев е изпълнителен директор на Национална компания железопътна инфраструктура.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: "Това, което е дало основание за повдигане на обвинение е всъщност разследването срещу народния представител Илия Илиев. В рамките на разследването срещу него са били проверени всички договори и продължава тази проверка, които са с възложител НКЖИ и с изпълнители фирми контролирани от Илия Илиев. Обвинението на Антон Гинев е за това, че като генерален директор на НКЖИ, сключвайки съвсем фиктивен договор е нанесъл щета на държавното предприятие в този особено голям размер. Едва през 2009 г.когато е дошъл нов изп. директор на НКЖИ са били предприети действия за събиране на средствата, платени от държавната фирма на частната."

Преди девет години сегашният депутат Илия Илиев е бил общински съветник в Столичната община. Контролираната от него фирма "Триумф" е била избрана за проектант и строител на гарата в Русе. Общата стойност на поръчката е 3,12 млн. лева като с разпореждане на Гинев авансово са били изплатени 927 000 лева без въобще да е започнал ремонта.

Гинев заема поста шеф на НКЖИ до октомври 2009 г,през 2013-та е назначен за зам. министър на транспорта.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Прокуратурата е взела мярка за неотклонение подписка на Антон Гинев, тъй като е преценила, че към този момент почти девет години след извършване на престъплението, не бихме могли да уверим съда, че е опасност от извършване на друго престъпление.

Антон Гинев не отговаряше на мобилния си телефон. Пред новинарски сайт преди да подаде оставка обаче коментира, че е невинен и ще се опита да го докаже.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата ще поиска задържане под стража за Бисер Миланов
Прокуратурата ще поиска задържане под стража за Бисер Миланов
Започна ремонт на Асеновградско шосе
Започна ремонт на Асеновградско шосе