Ще спази ли властта обещанието да обезщети животновъдите след масовата евтаназия на добитък в Ямболска област - гост по темата в "Денят започва" беше заместник-земеделският министър Цветан Димитров.

По думите му, в такава тежка ситуация нищо не е достатъчно.

Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието: Аз съм убеден, че каквито и финансови стимули да дадем, надали ще можем да обезщетим тези хора заради стреса, който преживяха.

Заместник-министърът обясни, че долните граници на обезщетенията за стокова овца започва от 190 лв, за агне 140 лв, за шиле 160 лв. За животни под селекционен контрол достига до 300 лв. Помощта de minimis ще бъде увеличена до 42 лв. Има извънредни обстоятелства, за които фермерите не носят вина, така че за 2018 г. те ще получат субсидиите си в пълен размер, допълни Димитров.

Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието: Министърът разпореди всеки разход, всяка стотинка, похарчена от фермера, да се осчетоводи. Така че, очаквам до края на деня да започнат плащанията. Една от животновъдните организации започна и кампания за даряване на животни.
Евтаназията на добитък заради чума продължава, животновъдите ще бъдат обезщетени

Евтаназията на добитък заради чума продължава, животновъдите ще бъдат обезщетени

Под засилена полицейска охрана втори ден в община Болярово ветеринари умъртвяват овце и кози заради открития вирус на чума по дребните преживни животн...

Какво значение има кой е виновен - ние не търсим вина, коментира още Димитров. По думите му, Агенцията по безопасност на храните е спазила правилата за контрол и ако има грешка, тя е била чисто комуникативна с хората.

Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието: Връзката между човек и животно е голяма, това не е като да събориш незаконна ограда.

В седем общини имаме възбрана - две в Ямболско и пет в Бургаско. За хората болестта не е опасна, но икономическите щети могат да бъдат огромни, допълни още зам.-министърът.

Животновъди блокираха пътя София - Варна и поискаха оставката на зам.-министър

Животновъди блокираха пътя София - Варна и поискаха оставката на зам.-министър

Животновъди излязоха на протест и блокираха пътя София-Варна с искане за спешни промени в сектора. Фермерите настояват да се увеличи държавната помощ...