НОВИНИ

Заместник-министър подаде оставка заради снимка с нацистки поздрав (обзор)

Само след няколко дни като заместник-министър на регионалното развитие и благоустройстовото Павел Тенев подаде оставка заради скандала с негова снимка в нацистка поза. Снимката е отпреди 9 години и на нея той отправя поздрав към две восъчни фигури на нацистки войници. След като предизвика изключително остри реакции , Тенев обясни ,че подава оставка, за да не нанася вреди на правитгелството. Премиерът Бойко Борисов веднага я прие.

Александър Марков
от Александър Марков
19:34, 17.05.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Снимката с нацисткия поздрав предизвика буря в общественото пространство през последните часове. След изключително негативни реакции от НПО-сектора и опозицията, заместник-министърът Тенев подаде оставка. На извънреден брифинг в МС той поясни, че снимката е отпреди 9 години, направена е в музея на "Мадам Тюсо" в Париж и цели да осмее идеите на националсоциализма, а не да покаже солидарност с тях.

Павел Тенев, зам.-мин. на регионалното развитие и благоустройството: Съжалявам, че от една снимка се преекспонираха нещата и смятам, че най-правилното решение беше да подам оставка. Доволен съм единствено от това, че никой не ме атакува за професионалните ми възможности. Да, може би това не беше правилно, което съм направил, но беше в подигравателен стил, въобще не споделям тази философия, ама въобще.

Тенев каза, че подава оставка, за да не понесе правителството негативи от създалата се ситуация. Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Валери Симеонов не били му оказвали натиск да подаде оставка.

Павел Тенев, зам.-мин. на регионалното развитие и благоустройството: Това беше моя инициатива, но, разбира се, говорих с тях. Смятам, че създаденото напрежение не работи добре за правителството и помолих да бъда освободен от длъжност.

Снимката на Тенев предизвика острата реакция на опозицията. БСП разпространи декларация, в която, припомняйки, че Тенев е кандидатура на НФСБ на Валери Симеонов и ОП, настоя ГЕРБ да се разграничат от коалиционните си партньори. Председателят на ПЕС Сергей Станишев очаква реакция от ЕНП, които са изразявали критика към предишни правителства за подкрепа от националисти. Самите управляващи бяха лаконични - министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че подобно поведение като на снимката е неприемливо.

Владислав Горанов, министър на финансите: Не съм запознат с конкретния случай в интерес на истината. Но публичните фигури трябва да бъдат много внимателни в поведението си, тъй като те са, първо, пред вашите многобройни камери, второ, пред обществото, което дава оценка за всеки един от тях, според действията им. В този смисъл всякакви непристойни действия не би трябвало да се толерират, но с конкретния казус не съм запознат. Подобно поведение е неприемливо със сигурност.

От партия ДОСТ на Лютви Местан също разкритикуваха снимката на Тенев. Минути, след като Тенев подаде оставка, премиерът Бойко Борисов я прие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Кунчев потвърди проблем със замърсяване на водата в Димитровградско
Ангел Кунчев потвърди проблем със замърсяване на водата в Димитровградско
Професията Електротехник е на изчезване
Професията "Електротехник" е на изчезване