НОВИНИ

Заместник-председателят на ЕК присъства на първата копка на нов лъч на метрото

До две години и половина от кварталите Горна баня и Овча купел ще се стига за десетина минути до центъра. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на първата копка на метростанция „Овча купел“. Специален гост на церемонията беше заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, както и българсикият еврокомисар Мария Габриел.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:47, 21.07.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Еврокомисарят Катайнен днес се срещна и с премиера Бойко Борисов. Българският министър-председател подчерта, че ЕК трябва да отделя по-голямо внимание на справянето с киберзаплахите и киберпрестъпността. Именно това ще бъде и едно от ключовите послания на българското европредседателство.

В края на 2019 г. третият метродиаметър на София трябва да бъде напълно завършен.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Днес започва същинсткото строителство по изграждането на втория етап от третата линия на метрото. Тук в квартал Овча купел ще бъдат изградени 3,8 километра метролинии и четири нови метростанции, които ще свържат квартал Овча купел 1 и 2, квартал Горна баня с централната градска част. Столична община инвестира в този участък 33,4 млн. лева за строителството. Искам само да подчертая, че най-трудната част са отчуждителните процедури, над 2,5 милиона лева сме дали за това и това са най-бавните дейности, защото често се обжалват.

Символичната първа копка на метрото направи зам.-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, който обаче подчерта, че на еврообщността не трябва да се гледа само като на каса за пари.

Юрки Катайнен, зам.-председател на Европейската комисия: За мен е голямо удоволствие да бъда част от началото на строителството на този участък от метрото. Важно е да се подчертае, че то се изпълнява чрез съфинансиране от Европейския съюз, тоест с пари на други европейци освен българите. Европейският съюз не е само машина за пари, но и институция, която трябва да свързва хората.

След откриването на метрото Катайнен заедно с вицепремиера Томислав Дончев се включи в дискусия с граждани на тема „Бъдещето на Европа - бюджета и отбраната“. Двамата отговаряха на въпроси на присъстващите, свързани именно с разпределението на средствата от ЕС и общата визия на Съюза.

Томислав Дончев, вицепремиер: Каква е добавената стойност, каква е ползата, какво е преимуществото на едно европейско финансиране спрямо финансиране от националния бюджет? То отива да запълни стеснение, през което се преминава трудно, опитва се да запълни паневропейски ценности - това е въпросът на въпросите.

Еврокомисарят Катайнен днес се срещна и с премиера Бойко Борисов. Българският министър председател подчерта, че Европейската комисия трябва все по-голямо внимание да отделя на справянето с киберзаплахите и киберпрестъпността. Именно това ще бъде и едно от ключовите послания на българското европредседателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зловещо убийство в Стамболийски
Зловещо убийство в Стамболийски
Главният прокурор поиска депутатски имунитет заради изнудване за суджук
Главният прокурор поиска депутатски имунитет заради изнудване за суджук