НОВИНИ

Заместник-председателят на КФН Ралица Агайн подаде оставка, депутатите я приеха

Зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн подаде оставка, а депутатите я приеха на извънредно заседание на парламента. Премиерът Бойко Борисов предложи да бъде създадена експертна група, която да се произнесе по казуса на фалиралия кипърски застраховател "Олимпик". Предложението беше подкрепено от депутатите, а финансовият министър Владислав Горанов се ангажира да я създаде.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Вера Александрова
13:15, 21.08.2018
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Най-рано от октомври ще започне изплащането на обезщетенията на хората, които имат да получават пари от фалиралия кипърски застраховател "Олимпик" за нанесени щети. За това се чака съдебно решение в Кипър, което най-вероятно ще бъде взето в средата на септември. Това обясни вече бивши заместник председател на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.

Ралица Агайн: За да може да започне изплащането на обезщетенията са необходими две действия. Едното е от страна на компетентния съд в Кипър - този в Никозия, който трябва да се произнесе за по исканто на кипърския регулатор за обявяването на компанията в ликвидация.

Преди да бъде гласувана оставката й, Агайн представи пред депути фактите около надзора над фалиралата компания. По думите й, "Олимпик" работи на българския пазар от 2009 г., държи 10% от пазара на гражданска отговорност и досега не е имала сериозни нарушения. Според Агайн, Комисията е изпълнила своите надзорни задължения, а кипърското дружество не е предлагало дъмпингови цени на своите застраховки.

Ралица Агайн: Аз внесох днес моята оставка като зам.- председател, която се надявам да приемете. За мен това е един морален и емоционален акт като съпричастност към българските граждани, но искам да подчертая, че в никакъв случай КФН не е допуснала пропуски, нито има пропуски в законодателството ни.
;

Финансовият министър отново повтори тезата си, че комисията се е забавила при реакцията си. Горанов разкритикува и работата на Гаранционния фонд.

Владислав Горанов, министър на финансите: Защо колеги като подписахте конвенцията с Кипърския гаранционен фонд, не си довършихте работата да влезете в комуникация и да уредите техническите подробности, за да нямаме днес тепърва този разговор.

Думата по казуса взе и премиерът Бойко Борисов, който призна, че въпреки че е поискал оставката на Ралица Агайн, не се е виждал с нея. Информация по казуса получил от председателя на Комисията Карина Караиванова и службите. Борисов упрекна и депутатите, като ги посъветва да потърсят експертна помощ.

Бойко Борисов, премиер на Република България: Всички политически партии подкрепиха оставката на Ралица Агайн, но с различни аргументи. БСП поискаха оставките на цялото ръководство на надзора. От ГЕРБ пък изтъкнаха, че все още има неясноти относно работата на Комисията и какво точно трябва да бъде платено на потърпевшите.
Менда Стоянова, ГЕРБ: Българският закон, за разлика от европейското законодателство, предвижда вземания, каквото и да включва това понятие и най-вероятно да ни се налага през българския съд, недай си Боже да уточняваме какво включва.

Румен Гечев, БСП: Фирмата е регистрана в Кипър, но собственикът е фирма в Люксембург, а най-вероятно по-нататък можем да гадаем, че собственик на фирмата от Люксембург е някой от островите Фиджи, ние не знаем, а трябва да знаем.
Йордан Цонев, ДПС: Благодарност и възхищение от г-жа Агайн, съпричастност към потребителите и от тази гледна точка, нашата парламентарна група ще подкрепи оставката, защото е неин акт, а не защото е искана от правителството.
Волен Сидеров, Обединени патриоти: Защо се стигна до тук? Защото България тръгна по пътя на една безгранична либерализация, либерализация без никакви граници. Бяха премахнати всички възможности държавата да държи подобни сектори, в които да гарантира сигурност.
;

Въпреки продължилите три часа дискусии, депутатите не можаха да решат казуса "Олимпик". Конкретни предложения, включително законодателни, се очаква да бъдат предложени до 7 септември от работна група. Според премиера сериозно трябва да се обсъди и темата за застраховката "Зелена карта", защото при нея има сериозно изтичане на средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Течът на газ в Казанлък е установен, няма опасност за населението
Течът на газ в Казанлък е установен, няма опасност за населението
Трима души бяха ранени при стрелба в лондонското метро
Трима души бяха ранени при стрелба в лондонското метро