НОВИНИ

Замърсена е водата в две обществени чешми във Варна

Водата на две обществени чешми във Варна е замърсена и не трябва да се пие, това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Пробите показват наличие на опасни бактерии.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
10:56, 14.06.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Чешмата във Владиславово е близо до 2 детски площадки. Там непрекъснато има възрастни и деца, които пият вода, разказват жители на квартала. Последните проби на здравната инспекция обаче показват, че тя е заразена с ентерококови бактерии. Поставена е предупредителна табела. Някои от живеещите в района разказват, че тук редовно се установява замърсяване. Други обаче не вярват.

Аз пия - да! Винаги като минавам пия! Тук има една бележка, че е негодна за пиене! Нарочно са я сложили! Да не идват хората да си пълнят вода- пък иначе идват хората тубите си пълнят за лозята.

БНТ: Вие пиете ли от тая вода?

Не! Замърсена е и се знае отдавна.То и преди имаше бележки, но явно са ги махали, имаше и табела.

Микробиологични изследвания на обществените чешми се правят 2 пъти годишно. Ако има отклонения и водата не е чиста, от Здравната инспекция издават предписания на районните кметове да установят източника на замърсяването и да предупредят гражданите.

;
д-р Катя Янева - началник отдел "ДЗК"-Варна: Веднага, бързо и спешно да бъдат табелирани! Трайно! Тоест надписи да има, че водата е негодна за ползване, пиене и водоналиване.

Според здравните експерти малки количества от водата не са опасни за здравето на хората.

д-р Катя Янева - началник отдел "ДЗК": Риск веднага да получиш някакво стомашно неразположение няма! Защото трябва да се изпият огромни количества.

Проверката на инспекцията показва още, че микробиологично замърсяване на водата има и в 5 чешми на територията на областта. Това са Острата чешма в Суворово, чешмата в центъра на село Просечен и чешмите в близост до казаните за ракия в селата Николаевка, Калиманци и Баново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобяват метачи и берачи на липов цвят в Пловдив
Глобяват метачи и берачи на липов цвят в Пловдив
Енот покори висока сграда
Енот покори висока сграда