НОВИНИ

Замърсяване на въздуха над 3 пъти заради мъглата и вредните емисии

В големите градове към мъглата се прибавя замърсеният въздух от транспорта, а в по-малките - изхвърляните в атмосферата отпадни частици от дърва и въглища, използвани за отопление. Вижте прякото включване на Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:22, 28.12.2015 (извънредно)
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Заради мъглата, която се задържа вече 2- ра седмица, в по-голямата част от страната дишаме мръсен въздух с поне 3 пъти наднормено съдържание на фини прахови частици, Информират от системата за контрол на Министерството на околната среда и водите.

Праховите частици са над нормата в София, каза репортерът на БНТ Зоя Велинова.

По информация на екоминистерството В София повишението на праховите частици е близо 2 пъти над нормата, В Благоевград над 3 пъти. Подобни са резултатите и за центъра на Перник. Превишения са отчетени още в Кърджали, Стара Загора, Сливен, Пловдив, Смолян, Враца, Русе, Бургас и Варна.

Заради тези замърсявания, които се повтарят всяка зима, срещу България се води наказателна процедура от ЕК за наднормени фини прахови частици.

В големите градове основната причина за мръсния въздух е транспортът, в по-малките е отоплението с дърва и въглища. Но няма европейска директива, която да забранява използването им. Преди време се появи подвеждаща информация, която беше категорично опровергана от екоминистерството.

От една седмица у нас са в сила промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които стоварват отговорнастта върху кметовете и им дават големи правомощия по места да предприемат мерки срещу замърсяването на въздуха.

Една от тях е например да ограничават движението на коли в населените места, за да намалят замърсяването. Предвидена е глоба от 5000 лв. за кмет, който няма и не изпълнява общинската програма за подобряване на състоянието на въздуха.

Д-р Мария Николова - общопрактикуващ лекар: Мръсният въздух се отразява негативно дори и на здравите хора, които трудно дишат в мъглата. Тя всъщност е кондензирана пара, фини микроскопични водни капчици, които съдържат прахови частици. И този мръсен въздух, както го наричаме е изключително вреден за белия дроб. При много гъста мъгла моят съвет е възрастните и децата въобще да не излизат. Ако се налага излизане - задължително да се слага шал през устата и носа. Шалът предпазва от инхалирането на финните прахови частици.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди
Новините в 100 секунди
Без разширение на еврозоната
Без разширение на еврозоната