Благодарение на системата за ранно известяване, строежът на трети лъч на метрото и вносът на нови електробуси, както и въвеждането на "зелен билет", нивото на замърсяване е спаднало със 17 % през 2018 година. Това заяви заместник-кметът по околна среда на Столичната община Йоана Христова в сутрешния блок на БНТ.

Пред репортера ни Тереза Ставрева Христова потвърди, че през уикенда наистина е имало проблем с въздуха в столицата, но веднага са били предприети необходимите действия - активно миене на улиците, както и извънредни проверки на Столичния инспекторат в автосервизи.

В събота в столицата нивото на замърсяване на въздуха е било около 2,4 пъти по-високо от допустимата стойност, като най-високи стойности са регистрирани в кв. "Надежда", но в неделя вече не е имало реализирани превишения на нормата.

Какви мерки предприема Столичната община за мръсния въздух в София?

Какви мерки предприема Столичната община за мръсния въздух в София?

Ново замърсяване на въздуха в 11 града у нас. Това сочат данните на Европейската комисия. Някои станции в София измериха около 3 пъти над среднодневни...

Христова допълни, че през последните дни се е получило разминаване между данните на Европейската агенция по околна среда, които не са данни в реално време, и тези на сайта на Столична община, които постъпват в реално време от Националната система за мониторинг на въздуха.