Партиите, подкрепящи независимостта на Каталуния, запазиха мнозинството си в оспорвани избори, пише "Гардиън" и отбелязва, че испанското правителство не е успяло да постигне целта си - да парира заплахата от сепаратисткото движение. Движението за независимост на Каталуния спечели регионалните избори, драматичен и неочакван резултат, който ще има огромно отражение не само върху Испания, но и върху ЕС, коментира "Индипендънт".

© БТА / AP Photo / Emilio Morenatti

Резултатът е силен удар за Мариано Рахой, който свика изборите с очакването чрез категорична победа да затвърди контрола на Мадрид над Каталуния.

Вместо това сега испанският премиер е изправен пред възможността от продължителна конфронтация с нова управляваща сепаратистка коалиция в Барселона.

Отстраненият регионален лидер Карлес Пучдемон снощи изрази силно задоволство от триумфалното завръщане на сепаратистките партии след силно оспорваните избори, победа, която отваря драматична нова глава в сепаратистката криза в Испания, отбелязва "Телеграф".
Изданието коментира също, че сепаратистките партии са опровергали социологическите прогнози, че след изборите ще има парламент без някой, който да има пълно мнозинство.

Заплаха от блокаж в Каталуния след изборите, пише германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

За пръв път противниците на независимостта са първа политическа сила в каталунския парламент, но сепаратистите запазиха абсолютното си мнозинство. Не само заради това регионът е изправен пред трудни времена. Всъщност нищо не се промени и опасността всичко да си продължи постарому е голяма - защото изборните резултати още веднъж показаха колко дълбоко разделена продължава да е тази испанска област, отбелязва вестникът.

"Уолстрийт джърнъл" коментира, че победата на сепаратистките партии е отражение на силната подкрепа за независимостта на региона сред местните избиратели, а "Вашингтон пост" пише, че на фона на рекордна избирателна активност премиерът Мариано Рахой е претърпял сериозен неуспех.