НОВИНИ

Западни издания за невалидния референдум в Унгария

"Унгария гласува против мигрантите, но избирателите са твърде малко за преминаване на прага", гласи заглавието на в. "Ню Йорк таймс", имайки предвид, че избирателната активност е останала под изискваните от закона 50 процента участие за признаване на резултата от вчерашния референдум за валиден. Унгарците дадоха на автократичния премиер Виктор Орбан частична победа като почти единодушно гласуваха с "не" на въпроса в националния референдум дали страната да приеме повече мигранти, без обаче да му дадат необходимата избирателна активност, за да бъде резултатът валиден.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:52, 03.10.2016
Чете се за: 01:54 мин.
По света
западни издания невалидния референдум унгария

Референдумът, за който правителството е похарчило най-малко 10 милиарда форинта или около 36 милиона долара, не включва уточнения за действия на законодателната или изпълнителната власт, отбелязва изданието.

Въпреки че не бе достигнат изискваният избирателен праг, Орбан заяви, че приема гласуването като даден на правителството мандат да продължи антиимигрантската политика. Той е лидер на една от множащите се из Европа националистически десни партии, които са подхранвани от страха от мигрантите и недоволството от централизирането на властта в Европейския съюз, пише вестникът.

Други европейски лидери следяха отблизо резултата от референдума и какви действия Орбан ще предприеме след него.
Външният министър на Полша Витолд Вашчиковски неотдавна подкрепи призива на Орбан ЕС да се преструктурира и отделните страни членки да си върнат някои правомощия. "Нашите предложения са доста радикални", каза Вашчиковски.

Парламентът на Чехия също е обсъждал предложения по подобие на унгарските за издигане на погранични ограждения и засилване на граничния контрол. В Австрия кандидатът на крайната десница Норберт Хофер има големи шансове да стане следващия президент, а във Франция и Дания расте подкрепата за националистически партии, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Унгарският премиер Виктор Орбан не успя да убеди мнозинството от сънародниците си да гласуват в референдум за затваряне на вратата пред бежанците, което прави резултата невалиден и подкопава кампанията му за културна контрареволюция в Европейския съюз, пише в. "Гардиън".
Над 95 на сто от участниците във вчерашния референдум подкрепиха Орбан като гласуваха против приемане на бежанци в Унгария и това му позволи да обяви "изключителна" победа. Над половината избиратели обаче си останаха в къщи, което прави процедурата конституционно недействителна, пише изданието.

Самият Орбан подходи позитивно към ниската избирателна активност. Той изтъкна, че макар и валидният референдум да е за предпочитане пред невалидния, изключително високият дял гласували с "не" все пак му дава мандат да отиде в Брюксел следващата седмица да издейства "Унгария да не бъде принуждавана да приема хора, с които не иска да живее", отбелязва "Гардиън".

Орбан заяви, че референдумът в Унгария ще насърчи появата на други подобни национални допитвания в ЕС. "Гордеем се, че сме първите" каза той.

В международен план референдумът на Орбан се приемаше като плебисцит не само за квотите на ЕС за разпределяне на мигранти, според които Унгария трябва да приеме 1294 бежанци от Гърция и Италия, а и за ролята на държавите и бъдещето на либералната демокрация в ЕС, пише вестникът.

Орбан се представя като глас на европейските маси и призовава за културна революция в ЕС, хвали някои аспекти на нелибералното управление с твърда ръка, които са анатема за ценностите на ЕС и се противопоставя на опити за споделяне на отговорността за бежанците между страните членки на ЕС.

Според анализатори ниската избирателна активност в крайна сметка е разочароваща за човек, чиито аргументи се опират на това, че са широко популярни, и чиято негативна кампания за референдума е била пет пъти по-голяма от втората по ред в унгарската история. От 20-те хиляди билборда в Унгария 5888 са били използвани за кампанията на референдума - значително повече от използваните от тютюнева компания 1200 в средата на 90-те години, сочат данни на "Трансперънси интернешънъл", цитирани от "Гардиън".

В. "Дейли телеграф" пише, че според анализатори огромното мнозинство от унгарските медии са подкрепили гласуването с "не" на мигрантските квоти, като 95 процента от телевизионните новинарски предавания преди референдума са поддържали позицията на правителството.
Освен това според анализаторите 91 процента от телевизионното отразяване на мигрантите в същия период ги е представяло в негативна светлина, отбелязва "Дейли телеграф".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18 килограма хероин задържаха на Гюешево
18 килограма хероин задържаха на "Гюешево"
Дискриминация ли е да си на 20% олимпиец?
Дискриминация ли е да си на 20% олимпиец?