НОВИНИ

Западът трябва да приеме 480 хиляди сирийски бежанци, заяви ООН

Задъхващите се съседи на Сирия трябва да бъдат разтоварени чрез осигуряването на 480 хиляди места за сирийски бежанци през следващите няколко години. Това заяви вчера върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
11:15, 15.03.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света
западът приеме 480 хиляди сирийски бежанци оон

"Трагедия с такива размери изисква солидарност, която да не се свежда само до финансиране", каза комисарят на петата годишнина от началото на сирийския конфликт.

Наброяващите 898 хил. сирийци, които кандидатстваха за убежище в Европа между март 2011 г. и декември 2015 г., предизвикаха политическа криза в Европа, тъй като много страни затвориха границите си или отказаха да приемат бежанците, отбелязва ДПА.

Същевременно Египет, Ирак, Йордания, Ливан, Турция и северноафриканските страни са приели 4,8 милиона сирийци.

Напрежението, под което това е поставило обществените услуги и финансите им, накара съседите на Сирия да затегнат режима по границите си, отбеляза Гранди.

В резултат хиляди хора в уязвимо положение са заклещени в Сирия, без да могат да я напуснат, каза той.

През февруари страните донори обещаха 5,9 милиарда долара помощ за сирийците, които търпят страдания в опустошената от войната страна, както и за тези, които са избягали от нея. Но е необходимо още, заяви Гранди.

"Казано просто, имаме нужда повече страни да споделят товара, като приемат по-голям дял от бежанците от най-голямата криза с разселване на хора за последните около 30 години", добави той. Правителствата по света са обещали дотук 170 хил. места за сирийци.

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) сега се надява този брой да се увеличи до поне 10 процента от сирийските бежанци, които в момента живеят в съседните страни, и свързва надеждите си с международната конференция по въпросите на разселването на бежанци на 30 март в Женева.

ВКБООН иска страните да отворят легални канали за миграция така, че бежанците да не се налага повече да предприемат опасни пътувания, включващи плавания през Средиземно море и каналджии.

Целта от 480 хил. места може да бъде постигната чрез осигуряването на места за постоянно разселване, заетост и визи за учащи, както и чрез събирания на семейства, каза пред ДПА говорителка на ВКБООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руските самолети започнаха да напускат Сирия
Руските самолети започнаха да напускат Сирия
Брайвик съди Норвегия
Брайвик съди Норвегия