Коледни ясли и 28-метрово коледно дърво от Полша бяха инсталирани на площад "Свети Петър" в Рим, по-малко от три седмици преди Коледа, предаде Франс прес.

© БТА

"Коледните ясли и коледното дърво ни говорят със символичен език - припомни папа Франциск, приемайки архиепископа на Вармия и епископа на Елк, съответно област и град в Полша, откъдето произхожда дървото. - Те са знаци за състраданието на нашия небесен Отец, за близостта му с човечеството."

Папата прие на същата аудиенция деца, декорирали коледните ясли. Тези деца са лекувани в онкологични болници или са пристигнали от засегнати от земетресенията през 2016 г. райони в Централна Италия. "В коледните ясли срещаме и съзерцаваме Божията милост", отбеляза папа Франциск.

Коледните ясли тази година са създадени в съответствие с датираща от Средновековието неаполитанска традиция и са дарени на папата от абатството в Монтеверджине, близо до Неапол. От 1982 г. коледно дърво от европейска гора се инсталирана редом до коледни ясли на площада. Снощи те бяха осветени в присъствието на хиляди хора.

© БТА