НОВИНИ

Спец. пратениците на БНТ: Запечатаха изборните секции в Бурса

Секционните избирателни комисии в Бурса приеха днес изборните книжка от служителите на консулските и дипломатическите служби. Изборните бяха щателно проверени и запечатани. Осем са избирателните секции в града с компактната общност от български изселници. Въпреки опашките от избиратели, които се очаква да се извият пред малкото на брой избирателни секции, това няма да създаде проблем за охраната на изборите, увериха властите. Денят за подготовка на самите изборни помещения протече съвсем нормално, предаде специалният пратеник на Александър Марков. Сутринта консулството раздаде изборните книжа и документи на членовете на комисията, след което помещенията бяха щателно проверени, бяха създадени по две тъмни стаички и по две урни. Екипът на "По света и у нас" присъства на подготовката и запечатването на една от избирателните секции в основно училище "Али Дурмас" в Балкан Малеси - една от най-големите махали в Бурса с 12 хиляди души население, предимно български изселници.

Александър Марков
от Александър Марков
20:15, 05.11.2016 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Специалните пратеници на БНТ Александър Марков и Васко Йотов влязоха в Балкан Малеси в Куртулуш. В махалата живеят 12 000 души, повечето от тях - изселници от България. На по чай ги кани Наим Чаалар - бивш учител по български език от с. Безводно. Дошъл в Бурса през 1989-а. Ще гласува.

Наим Чаалар, бивш учител по български език в с. Безводно: Едно време имаше 4-5 секции, сега е само 1. В една секция дали могат да участват всички хора, аз не мога да разбера как ще стане това. - Ще има опашки? - Ще има, да.

И той, и цялото му семейство ще гласуват утре, защото на България й трябва добър президент, казва Наим.

Наим Чаалар, бивш учител по български език в с. Безводно: Даже заявленията си подадохме ние първи оттука.

Какъв да е следващият президент, някои от изселниците вече са решили.

Сабри Рамаданов, бивш служител в "Белене": Следващият президент трябва да обича всичките народи. И да служи за европейската общност, общност за демокрацията.

Срещаме се с него и кмета на Балкан малеси Мухамед Гьолджоклу.

Мухамед Гьолджоклу, кмет на община "Балкан малеси": А колко хора имат право да гласуват тука? - Сега точно брой не знам, около 2500 избиратели има. - Там, на място, няма ли да има хора да им помогнат, да им преведат? - Ще има, преводачи ще има.

Сабри казва, че турската общност в България е разделена политически, но не и културно.

Сабри Рамаданов, бивш концлагерист в "Белене": Слънцето е едно, земята е... България е наша страна, аз съм гражданин на тая страна и обичам България.

В "Балкан малеси", където живеят хиляди изселници от България, Назиф ни показва училище "Али Дурмаз", където ще е секцията. И спортната зала - там той тренира малките деца на тенис.

Назиф: В спортния клуб имаме много деца. Партньори сме с клуб в София, ще ни гостуват.

И докато животът в спортната зала си върви като всеки друг ден, в Бурса изселниците от България като че ли нямат едно мнение за какъв президент ще гласуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ексклузивно от САЩ: Жените и правото на глас
Ексклузивно от САЩ: Жените и правото на глас
Седемте подкупни митничари остават в ареста
Седемте подкупни митничари остават в ареста