НОВИНИ

Заплаха от космическите отпадъци

Космическите отпадъци са една от подценяваните заплахи за околната среда. В орбита около Земята се носят неизползвани и никому ненужни късове метал, парчета от сателити и всякакви други отломки от предмети, създадени и изпратени там от човека. Известни са като космически отпадъци. Специалистите са изчислили, че теглото им надхвърля 8000 тона.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
11:05, 21.03.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още
Александър Соусек, Европейска космическа агенция: Най-важното нещо е да насочим вниманието към факта, че това представлява проблем. Ако не действаме днес, нашите деца, децата на нашите деца и бъдещите поколения ще имат проблеми при летенето в космоса. Дори ние самите ще имаме проблеми. Това би могло до доведе до усложнения за живота на земята, ако технологичната инфраструктура в космоса излезе от строя заради поражения, нанесени от парчета метал.

Европейската космическа агенция организира конференция в германския град Дармщад, на която експерти обсъдиха пътища за решаване на проблема. В основата му е това, че вече много нации изпращат сателит в орбита, но все още няма ясно дефинирани правила за "трафика" в орбита.

В края на 2017 г. беше установено, че в орбита летят 19 894 късове отпадъци, а общото им тегло надхвърля това на Айфеловата кула. За да помогне за решаването на проблема с почистването на околоземното пространство, Европейската космическа агенция публикува доклад с цялата необходима информация по въпроса, за хора от всички сфери - политици и лидери, дизайнери, производители, предприемачи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емблематичната банка от Хари Потър вече е достъпна за мъгъли
Емблематичната банка от Хари Потър вече е достъпна за "мъгъли"
Булгаргаз поиска от КЕВР природният газ да поскъпне с под 1%
"Булгаргаз" поиска от КЕВР природният газ да поскъпне с под 1%