НОВИНИ

„Заплахата” Зика

Не може да се говори за реална опасност от разпространение на вируса "Зика" в България, коментира за БНТ 2 епидемиологът професор Йорданка Стоилова. Според специалиста, тревогите, свързани с нашумялата зараза от Латинска Америка, са безпредметни, при положение че много по-опасни са болестите пренасяни от кърлежи.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
21:15, 11.07.2016
Чете се за: 00:26 мин.
Още

Дори да се появи заразен човек у нас, то тигровите комари – преносители са с малка плътност и не биха могли да разпространят заразата. Този вид комари се изследват у нас от 2011 година.

Проф. Йорданка Стоилова: "Има ли такива комари и може ли от внесена инфекция отвън да предадат, да се заразят и на други, което теоретично може, но практически това е изключително трудно."

Тигрови комари са регистрирани по Черноморието и по река Марица.

По-голямата заплаха за страната ни е лаймската болест и марсилска треска, защото с близо 30 процента са се увеличили кърлежопреносимите заболявания.

Проф. Йорданка Стоилова: "Марсилската треска е за нашия регион опасна. Тя се предава с кучешкия кърлеж. Лаймската олест, но тя пък е характерна за Северна България."

Наблюдение на бездомните, но и на домашните кучета, поддържане на чистота в обществените пространства – това са част от предупрежденията на специалистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Португалия посрещна героите от Евро 2016
Португалия посрещна героите от Евро 2016
Четирима посланици с орден Стара планина преди да отпътуват от България
Четирима посланици с орден "Стара планина" преди да отпътуват от България