НОВИНИ

Започна 19-ят конгрес на Китайската комунистическа партия

В Пекин започна 19-ият конгрес на Китайската комунистическа партия. Форумът е най-големият по рода си от 5 години насам, като в него участват около 2300 делегати. Конгресът е от изключително значение тъй като на него се очаква да бъде набелязана стратегическа линия за развитие на една от най-големите икономики през следващите години.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
07:16, 18.10.2017 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Тържественото издигане на националния флаг под проливния дъжд в Пекин даде началото на 19-тия конгрес на Китайската комунистическа партия. Хилядите делегати посрещнаха лидера си - Си Дзинпин. През последните 5 години президентът затегна контрола в Комунистическата партия и китайското общество. Беше увеличена цензурата и зачестиха арестите на адвокати и активисти. По време на управлението си Си Дзинпин увеличи влиянието на Китай в световната политика и модернизира страната.

Си Дзинпин, президент на Китай: "Нашата страна е във важен стратегически етап на развитието си. Бъдещето е много светло, но изпитанията са сериозни. Всички другари от партията трябва да гледат нагоре и да се променят и развиват, а не да спрат и да тъпчат на едно място."

Едно от най-важните решения, които делегатите, които са близо 2 300 души трябва да вземат е да изберат Централен Комитет на партията, който се състои от 200 членове. От своя страна Централният комитет избира реалния управляващ орган - Комитетът на политбюро. Той е съставен от 7 души и именно тези седем човека определят съдбата на повече от 1 милиард и 300 милиона души.

Очаква се президентът Си Дзинпин и премиерът Ли Къцян да запазят постовете си, тъй като влиянието им в Китайската комунистическа партия е изключително високо. От няколко дни в Пекин се забелязват плакати, които отбелязват началото на провеждащия се конгрес.

Нивото за сигурност в китайската столица е изключително високо. Заради проверките на ключови транспортни възли, пред гарите в града се извиха огромни опашки. Някои от ресторантите и клубовете в центъра на Пекин затвориха врати от съобръжения за сигурност. Не се предлагат и квартири за туристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красива пещера край Асеновград отваря врати с новия туристически сезон
Красива пещера край Асеновград отваря врати с новия туристически сезон
​Мащабна офанзива на сирийската армия срещу Ислямска държава
​Мащабна офанзива на сирийската армия срещу "Ислямска държава"