НОВИНИ

Започна 9-месечната ротация на американските военни в Европа

С военна демонстрация и стрелба на полигона "Карлики" в Западна Полша беше даден старт на 9-месечната ротация на американски въоръжени сили в Централна и Източна Европа. Учението проследиха президентът на Полша Анджей Дуда, командващият Сухопътните сили на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис и цялото висше полско военно командване. С Румъния и България американските военни сили ще започнат първите учения в края на март. Разполагането на 6000 американски военни е в рамките на операция "Атлантическа решимост", чиято цел е да увери НАТО-овските съюзници на Щатите в Централна и Източна Европа срещу заплахи от Изток.

Александър Марков
от Александър Марков
16:59, 31.01.2017
Чете се за: 01:33 мин.
По света

След по-малко от 30 минути в лагера "Карлики" край Жаган ще започне съвместно учение между полските и американски военни сили. Ето тези два понтонни моста, които виждате зад нас, ще пристигнат в България и Румъния след по-малко от 3 седмици за учения също.

На церемонията всеки батальон от Трета бригада представи знамето си. Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че в Жаган преди 30 години е тренирала чужда армия, неканена от никого. Сега американците са повече от добре дошли.

Анджей Дуда, президент на Полша: Вярвам, че този момент е исторически, защото ставаме свидетели на смяна на парадигмата в света и в нашата част на Европа. Не само на хартия - в документите, които приехме, и в решенията, които взехме на Срещата във Варшава, но физически в Полша има присъствие на сили на НАТО и САЩ. Това означава, че Полша е част от съюзническата зона за сигурност.

Командващият Сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис подчерта, че американското военно присъствие в Европа е, за да бъдат съюзниците по-сигурни и е резултат от решението на съюзниците да приложат мерки за сдържане на Изток.

ген. Бен Ходжис, командващ Сухопътните сили на САЩ в Европа: "Последният американски танк напусна Европа преди 3 години. Нямахме нито един танк, какъвто сега виждате зад мен. Преди 3 години в Европа имахме нула танка, защото се надявахме, че ще бъдем партньори с Русия. Изпратихме танковете у дома. Сега ги връщаме обратно заради руската инвазия в Украйна и незаконното анексиране на Крим".

На полигона в "Карлики" танковете и бронирани машини на американската и полската армия проведоха демонстративна стрелба на живо.

В България и Румъния американците ще проведат първите учения най-рано в края на март. Войниците ще води полковникът Джейсън Сабат, командир на Първи батальон от Осми пехотен полк.

полковник Джейсън Сабат, командир на 1-и батальон, 8-и пехотен полк, 3-а бронирана бригада: "Вероятно след седмица-седмица и половина ще приключи подготовката ни и ще започнем да товарим техниката и войниците на влакове за Румъния и България. Първоначално в Румъния ще имаме батальон - две пехотни и една бронирана рота. Ще имаме и допълнителни сили - артилерийска батарея и инженерна рота, които също ще се присъединят към нас.

Три роти ще тренират в Румъния, една - в България край Ново село, която няма да бъде разположена за постоянно у нас.

полковник Джейсън Сабат, командир на 1-и батальон, 8-и пехотен полк, 3-а бронирана бригада: "Точно сега имаме хора в Румъния и България, които планират ученията. Вече представихме някои предложения на наземните сили. Нямаме търпение да започнем. На този мога само да кажа, че докъм края на март ще започнем първото учение в двете страни.

В средата на февруари към Трета бронирана бригада ще се присъединят и 1800 войници от 10-а авиационна бригада - Ню Йорк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
163 години от рождението на Стамболов
163 години от рождението на Стамболов
Пенсионери се обединиха в борба с телефонните измами
Пенсионери се обединиха в борба с телефонните измами