"Адът погълна "Нотр Дам", "Нотр Дам" в сълзи", "Изпепеленото сърце" - това са част от заглавията на френската и световната преса тази сутрин, след като цяла нощ противопожарната охрана се бори да овладее огнената стихия, изпепеляваща емблематичната катедрала в Париж.

Вижте повече подробности от прякото включване на Юлия Талева, кореспондент на БНР.

1000 кв. м от покрива на храма. както и готическият връх са унищожени от огъня. Структурата на сградата и двете кули са запазени, но въпреки това първите снимки са съкрушителни.

Специалисти се безпокоят за органа в катедралата, за витражите, както и за ценни картини от 17-ти и 18-ти век, които са били в сградата.

Хиляди граждани се събраха, наблюдавайки с ужас как огънят бушува в "Нотр Дам". През нощта започна спонтанно събиране на средства за възстановяването на щетите, а френският милионер Пино обеща да отпусне 100 милиона евро. Вече е разкрита банкова сметка за набиране на средства за възстановяването на готическата катедрала.

Пожарът бележи началото на Страстната седмица, когато "Нотр Дам" наистина се превръща в религиозното сърце на Франция.

Пожарът в "Нотр Дам" е овладян - двете кули и олтарът са спасени от огъня

Пожарът в "Нотр Дам" е овладян - двете кули и олтарът са спасени от огъня

Франция потъна в скръб, след като пожар горя в емблематичната парижка катедрала "Нотр Дам". Огънят срина 93-метровата кула и унищожи голяма част от дъ...