Започна пръскането от въздуха срещу комари по поречието на река Дунав. Първите хеликоптери излетяха тази сутрин от селскостопанското летище в с. Гложене. За справяне с насекомите правителството отпусна 2 млн. лв.

Жителите на Русе са сред най-засегнатите от комарите по поречието на Дунав това лято. Според експерти, причините за увеличената им популация тази година са дъждовете и високото ниво на реката. Въпреки че през последните месеци само в Русе бяха извършени 10 наземни пръскания срещу комари, ефект почти нямаше. Затова кметовете на Дунавските общини се обърнаха за помощ към държавата.

Днес вече започна авиационното пръскане от Община Козлодуй. Първо бяха обработени районите около Атомната централа, селата Хърлец и Гложене. Пчеларите бяха предупредени да защитят кошерите си.

Пръскането срещу комари ще става всеки ден от 6 до 9 часа сутринта - уточняват от Агенцията по безопасност на храните. Съветват кметовете на населени места да следят графика за обработка на площите на страницата на Агенцията и да информират хората.

Пръскането от въздуха се прави с препарат, който е опасен за комарите и за пчелите, каза изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

Д-р Дамян Илиев-изп. директор на Агенцията по безопасност на храните: Затова ние сме предупредили пчеларите и те трябва да си приберат пчелите. Трябва да спазват инструкциите за затваряне и за пускане на пчелите.

Русенецът Иван Кънев, който е координатор на Федерацията на българските пчелари казва, че той и неговите колеги са взели мерки да защитят кошерите си и че отдавна чакат въздушното пръскане срещу комари.

Иван Кънев, координатор на Федерацията на българските пчелари: Ограничаването на пчелите е в кошера, докато трае пръскането, след края на пръскането ние да освободим пчелите, за да могат свободно да пашуват и съответно да си вършат тяхната работа.

Пръскането срещу комари ще се извършва много ниско над земята - на 10 метра, за да е по-ефективно. Да има бърз ефект - на това се надяват и хората в Русе.

Д-р Дамян Илиев-изп. директор на Агенцията по безопасност на храните: От вторник ще работят 20 самолета и се надяваме за няколко дни да покрием от Брегово до Силистра.

От Агенцията по безопасност на храните се надяват и метеорологичните условия в следващите дни да са благоприятни и да не вали, което би забавило допълнително акцията по борбата с комарите. Въздушното пръскане ще продължи до края на следващата седмица, успоредно с него ще се извършва и наземно.

Тепърва предстои да разберем дали ще бъде постигнат очаквания резултат в битката срещу комарите по поречието на Дунав.

Започва пръскането срещу комари по поречието на Дунав

Започва пръскането срещу комари по поречието на Дунав

От днес започва пръскането срещу комари по поречието на река Дунав, съобщи Агенцията по храните.