НОВИНИ

Започна битката за лидер на британските консерватори

Начало на битката за лидерския пост на британските консерватори с поглед към премиерското кресло след оставката на Камерън заради Брекзита. Изненадващо от надпреварата се отказа смятаният за фаворит бивш кмет на Лондон и лице на кампанията за развод Борис Джонсън. Сред общо петте кандидати са действащи министри, включително на вътрешните работи и правосъдието Тереза Мей и Майкъл Гоув, който досега подкрепяше Джонсън. Развръзката се очаква през септември. И в лагера на лейбъристите цари разцепление след вот на недоверие за партийния лидер Джеръми Кърбин.

bnt avatar logo
от Мартин Гицов
17:51, 30.06.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света

В реч, планирана като старт на кампанията му, малко преди крайния срок за номинации, Борис Джонсън изненадващо заяви, че не може да осигури необходимото ръководство и единство на партията.

Борис Джонсън:
Това е нашият шанс да мислим отново глобално, да вдигнем очи към хоризонта, да издигнем нашия уникален британски глас и ценности на големите глобални форуми без да бъдем избутвани от наднационален орган. Това е дневният ред на следващия премиер. Но трябва да ви кажа приятели, че след консултации с колегите и с оглед обстоятелствата в парламента, стигнах до заключението, че не аз съм човекът.

Със съжаление стигнах до извода, че Борис не може да поеме лидерството или да изгради екип за преговорите по излизане на Великобритания от Евросъюза, посочи в кандидатурата си правосъдният министър Майкъл Гоув, смятан за съюзник на Джонсън.

;

Брекзит означава Брекзит, отсече вътрешният министър Тереза Мей, която агитираше за оставане. Наричана понякога "новата Тачър" заради твърдата си линия, тя заяви, че в период на несигурност страната се нуждае от силен и признат лидер за да договори най-добрите условия за излизане от Евросъюза.

Тереза Мей- министър на вътрешните работи на Великобритания:
Не трябва да има парламентарни избори до 2020. Не може да има решение за активиране на член 50 преди да бъде договорена ясна стратегия за преговорите, което означава не по-рано от края на годината.

Другите кандидати са енергийният министър Андреа Лийдсъм от лагера за напускане, бившият министър на отбраната Лиъм Фокс, също привърженик на развода и министърът на труда и пенсиите Стивън Краб, който агитираше за оставане. Изходът от надпреварата се очаква на 9-ти септември след вот на 150 хиляди британски консерватори. Те ще избират между двама финалисти, излъчени от партийните депутати.

Вакуумът на върха на двете основни политически сили допълва несигурността, когато Великобритания е изправена пред най-голямата конституционна промяна след разпада на нейната империя след Втората световна война, отбелязва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния и България работят по съвместен туристически европейски проект
Румъния и България работят по съвместен туристически европейски проект
5 години „Пътуващо лятно кино“ с БНТ1
5 години „Пътуващо лятно кино“ с БНТ1