НОВИНИ

Започна брането на череши в Кюстендилско

В Кюстендил вече трети ден работят пунктовете за изкупуване на череши. В тях производителите получават по 60 стотинки за килограм. Хората обаче се надяват при слабата реколта тази година да успеят да пласират стоката си не за преработка в пунктовете, а на пазара за прясна консумация. Там очакват да получат цена между 2 и 3 лева за килограм.

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
09:05, 03.06.2017
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

В селата край Кюстендил в пунктовете засега почти няма череши. Причината е както в това, че масовото бране още не е започнало, така и в ниската изкупна цена. За 60 стотинки на килограм производителите са категорични, че няма да дадат черешите си, които тази година са много малко.

Валери Йовев, производител от с.Горна Гращица: На пункта няма кой да откара череши, на пункта ще отидат череши които са дворни и които не стават за нищо, но тая година пунктовете ще бъдат само, за да се каже че има пунктове, нищо повече.

Производителите все пак се надяват цената в пунктовете да се увеличи през кампанията, защото така и прекупвачите ще бъдат принудени да предлагат по-високи ставки за плодовете, за да могат да изпреварят пунктовете.

Мариян Илиев: Както няма череша, и ако имат нужда ще стигне със сигурност 1.20 късната череша, ако искат да вземат нещо. Прекупвачите веднага отиват с 50 стотинки нагоре.

За да продадат черешите си, производителите ще чакат основно търговци. Такива обаче още няма, защото сега те са в пловдивско, където черешите зреят по-рано. Производителите са категорични, че тази година цената на черешите няма да се определя от търговците.

Валери Йовев: Прекупвачите тука ще трябВа да се редят на опашка, за да могат да купуват, щото черешата е много малко и мисля, че ще бъдат по-коректни спрямо производителите.

От едно цяло дърво в с. Таваличево производителите казват, че успяват да наберат половин касетка с череши. При толкова рядко родили дървета, хората твърдят, че няма смисъл от това да наемат берачи.

Валери Йовев: Лошото е, че са много редки черешите и берачи трудно ще се намерят за тия череши, в момента, берачите, които се намират искат между 50 и 60 стотинки само за бране.

Производители казват, че на пазара тази година родната череша със сигурност ще се сблъска с гръцката.

Валери Йовев: Има доста румънци, които купуват, но нашата е с по-добри вкусови качества, и те я предпочитат, но при липсата на наша череша, предполагам, че румънците ще изядат много гръцка череша като българска. Предполагам, че тая игра ще играят.

Организацията за охрана на масивите вече е направена.

Петър Паунов, кмет на Кюстендил: С уреди за нощно виждане жандармерията ще пази черешите, КППТ-ата по пътя вече са готови с колегите от полицията, също направихме необходимата организация кметовете и кметските наместници също за активирано заедно с цялото население и когато има непознати хора, които се отправят към масивите, веднага се дават сигнал, за да бъдат извършени проверки.

След 10 юни ще започне активното бране в Кюстендилско. Най-хубавите череши ще узреят в края на юни. За тогава е предвиден и превърналият се в традиция в Кюстендил Празник на черешата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонти на АМ Струма и Тракия
Ремонти на АМ "Струма" и "Тракия"
70% от жертвите на трудовото робство са мъже
70% от жертвите на трудовото робство са мъже