Четиристранна среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия в Белград: премиерът Бойко Борисов заедно с Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и Александър Вучич обсъждат общите проекти в сферите на транспорта, инфраструктурата и енергетиката, развитието на икономическото сътрудничество, укрепването на регионалната стабилност и подкрепата за интеграцията на държавите в региона.

Всеки момент в официалната сградана президентството на Република Сърбия очакваме изявленията на четиримата лидери, сред които е и българският премиер Борисов. По-рано тази сутрин президентът на Сърбия Александър Вучич посрещна тримата премиери на България, Румъния и Гърция. Четиримата лидери обсъдиха реализирането на конкретни проекти в секторите транспорт и енергетика, които са от жизнено значение не само за целия регион, но и за Европа. Борисов, Ципрас, Дънчила и Вучич се срещат в края на 2018 г., която бе изключително важна за развитието на държавите от Западните Балкани заради усилията на първото Българско председателство на Съвета на ЕС, наречено „Балканско". ". Разширяването на европейското семейство ще бъде и приоритет на Румънското председателство, което започва на 1 януари 2019 г.

Пета поредна среща на балканските лидери в "Евксиноград"

Пета поредна среща на балканските лидери в "Евксиноград"

В резиденция "Евксиноград" премиерът Бойко Борисов беше домакин на поредната Балканска среща на високо равнище с колегите си от Гърция, Румъния и през...

В Белград заседават и спортните министри на четирите страни, както и президентите на футболните им федерации. В рамките на предишната четистранна среща в Евксиноград дойде идеята четирите страни да кандидатстват за домакинството на Световното първенство по футбол през 2030 г. Днес те се разбраха Гърция да се включи в домакинството на България, Сърбия и Румъния за домакинството на Европейското първенство по волейбол 2021 г.

© Пресцентър МС