В планинското градче Рила днес честват 20 години от възстановяването на старата традиция, наречена "Кратун месец". За местните жители това е най-дългият месец в България, който трае точно 99 дни. През този месец се дегустира рилско вино, отгледано в подножието на Рила планина, а името Кратун идва от стара традиция, виното да се пие от кратунки, които са вид тикви.

Вижте прякото включване на Десислава Малинова.

"Кратун месец" местните жители чакат цяла година. На площада започна тържеството с официално слово за традицията на председателя на сдружението "Кратун месец", а традицията съществува още от 20-е 30-е години на миналия век. Ще има хора и ще се лее домашно вино. Жителите на Рила са известни със своя уникален хумор и шеги.

Те много обичат да си правят закачливи номера по съседки и никой на никого не се сърди. Имат и специално дружество - "Пакост". Тази традиция е жива и днес, и се предава между поколенията. Идеята на дружеството е хората да живеят по- спокойно и по-задружно.

На празника с най-дългия в страната винен празник се раздават и грамоти на най-добрите майстори на гроздовия елексир. Но истинската слава е за тези, които успеят да погълнат най-голямо количество, без да се напият.