НОВИНИ

Финал на делото "Савченко"

Руски съд започна да огласява присъдата срещу украинския пилот Надежда Савченко, обвинена за убийството на двама руски журналисти по време на войната в Източна Украйна. Делото срещу Савченко е смятано за критично важно не само за руско-украинските отношения, но и за отношенията на Русия с Европейския съюз и Съединените щати. Окончателната присъда се очаква да стане известна утре, но адвокатите на подсъдимата смятат, че това няма никакво значение. Защо - разказва Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
16:38, 21.03.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

В провинциалното руско градче Донецк на границата с Украйна едва ли някога са е предполагали, че то ще бъде център на едно от най-гръмките съдебни дела, белязани от кризата между Москва и Киев. В Украйна Савченко е герой, а в Русия тя е приемана за враг от мнозина.

Алексей, младежки активист: Искаме да покажем, че никакви санкции няма да ни повлияят. Руската младеж винаги ще бъде на страната на нашето правителство. Осъждаме всичко, което се случи в Украйна и всичко, свързано със Савченко.

Арестувана през лятото на 2014 г. в Луганск, утре се очаква делото срещу Савченко окончателно да приключи. Съдията днес заяви,че тя е извършила убийството на двамата руски журналисти, които загинаха през юни същата година при артилерийски обстрел в Източна Украйна. Тогава Савченко е била в състава на украински доброволчески батальон.

Но адвокатите й, а и журналистически разследвания разказват друга история: че Савченко е била пленена в Луганск още преди убийството на журналистите, а след това като изкупителна жертва е била прехвърлена в Русия. Затова адвокатите й смятат, че съдбата й е дирижирана директно от Кремъл.

Иля Новиков, адвокат: Присъдата се определя от съда, но окончателното решение се взима в Кремъл. Ние не очакваме нищо специално от присъдата. Прокуратурата поиска 23 години затвор. Очакваме да получи около 20. Но това няма никакво значение.

Украйна, Европейският съюз, Съединените щати неведнъж настояваха за освобождаването на Савченко. Сега надеждите са, че след присъдата Савченко все пак ще бъде освободена или разменена. За двамата руски военни разузнавачи, например, пленени в Украйна миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барак Обама започна историческо посещение в Куба
Барак Обама започна историческо посещение в Куба
Електронно заемаме и връщаме книги в библиотеката
Електронно заемаме и връщаме книги в библиотеката