НОВИНИ

Бизнесмени, обвинени за съборения тютюнев склад в Пловдив, застават пред съда

С повече от 30 призовани свидетели и четири вещи лица започна днес в Пловдивския окръжен съд делото за разрушения тютюнев склад в центъра на града. Сградата на улица "Одрин 8" е паметник на културата, който преди две години беше частично съборен.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
16:00, 17.01.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Подсъдими в съдебния процес са Георги Бранеков и Александър Николич от ръководството на фирмата, която стопанисваше имота. Двамата са обвинени за ползването на преправен официален документ, позволяващ събарянето на сградата. Днес прокуратурата и защитата на обвиняемите поскаха множество документи, които трябва да бъдат предоставени от Министерството на културата и Върховния административен съд. По време на процеса стана ясно, че има два протокола от Министерството на културата, чието съдържание се разминава. Затова всички представители на комисията, която е установявала дали сградата е паметник на културата ще бъдат разпитвани в едно съдебно заседание.

Стоилка Игнатова – експерт в Министерството на културата: "В единия пише, че тютюневият склад не е единична културна ценност и не попада в групова такава, докато в оригиналния пише че не е единична, но попада в групова културна ценност в историческа зона и подлежи на съгласуване всички намеси, които се извършват там."

Ще бъде изискан и аудиозапис на заседанието на комисията от 2014 година, за да се установи какви решения са били взети. В съдебното заседание стана ясно, че освен тези два протокола, които са предмет на дело във Върховния административен съд, за статута на склада има още едно заседание на комисията от 2016 година. На него отново се е изяснявала съдбата на паметника на културата и е приет още един протокол. Представените от бизнесмените документи пред Община Пловдив при искането за строителни дейности обаче се различават от тези приети от комисията.

Архитект Слави Славов - инспектор в Министерството на културата: "Разминаването е, че в оригиналното удостоверение пише, че сградата попада в територия на културно историческо наследство, а в представения документ пише, че не попада. В оригинала пише всички искания за намеси се съгласуват с министерството на културата, а в писмото, което представят, няма такъв текст."

Георги Бранеков е с две обвинения, а Александър Николич - с четири. При доказването им законът предвижда наказания до пет години лишаване от свобода. Защитата твърди, че бизнесмените са невинни. Все още не е установено лицето, което е изготвило фалшивият документ. Съдебният процес ще продължи през следващите два дни с разпити на другите свидетели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общинските болници не успяха да получат подкрепа за допълнителни субсидии
Общинските болници не успяха да получат подкрепа за допълнителни субсидии
СДВР разкри модерна нарколаборатория за отглеждане на марихуана
СДВР разкри модерна нарколаборатория за отглеждане на марихуана