Заради африканската чума в Русенско вече са унищожени над 80 000 прасета в свинекомплексите. От земеделското министерство предупреждават да се спазват мерките за дезинфекция. На граничния пункт "Дунав мост" автоматизираната система за дезинфекция на автомобили и пешеходци работи с нов софтуер, който не позволява да блокира. Междувременно започна ловният сезон за пернат дивеч, ловът е забранен в заразените с чума зони.

Русе

В двата свинекомплекса в русенските села Николово и Бръшлен, където приключи умъртвяването и загробването на хиляди животни, вече се извършва дезинфекция от специализирана фирма.

Процедурата ще трае около 10 дни, след което фермите допълнително ще трябва да дезинфекцират помещенията си и цялото оборудване, което ще продължи около 2-3 месеца. Инспекторите от Агенцията по храните следят и унищожаването на животните в свинекомплекса в Голямо Враново.

Д-р Николай Ненов - ОДБХ-Русе: Малко в по-бавен темп, но си върви по график - на ден по около 1200-1300 животни се евтаназират.
Изтича срокът за доброволно унищожаване на прасета от стопанства в Южна България

Изтича срокът за доброволно унищожаване на прасета от стопанства в Южна България

Утре - 11 август, изтича срокът, в който стопаните от Южна България трябва доброволно да изколят прасетата в личните си стопанства като мярка за справ...

За да се ограничи разпространението на заразата, на граничния пункт "Дунав мост" автоматизираната система разпръсква дезинфектант и в двете платна, които са разделени за леките и за тежкотоварните автомобили.

Ръчно се дезинфекцират мотори, велосипеди, и пешеходци. По-рано системата често е блокирала заради струпването на много коли по време на интензивния трафик през летния период.

Д-р Георги Дяков - директор на ОДБХ-Русе: Спират доста автомобили пред датчиците, които управляват системата и това води до постоянно циркулиране на разтвора, който дезинфекцира автомобилите и това води до някои повреди. Фирмата промени софтуера и тази система автоматично се рестартира на три минути.

На Дунав мост продължават проверките на личния багаж за нерегламентиран внос на сурово свинско месо.

80 000 прасета в Русенска област вече са евтаназирани

80 000 прасета в Русенска област вече са евтаназирани

Близо 80 000 прасета на територията на свинекомплексите в Русенска област вече са евтаназирани, стана ясно по време на заседание на епизоотичната ком...