НОВИНИ

Започна дезинфекцията на големите свинекомплекси в Русенско

Заради африканската чума в Русенско вече са унищожени над 80 000 прасета в свинекомплексите. От земеделското министерство предупреждават да се спазват мерките за дезинфекция. На граничния пункт "Дунав мост" автоматизираната система за дезинфекция на автомобили и пешеходци работи с нов софтуер, който не позволява да блокира. Междувременно започна ловният сезон за пернат дивеч, ловът е забранен в заразените с чума зони.

bnt avatar logo
от Венета Николова
20:16, 10.08.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

В двата свинекомплекса в русенските села Николово и Бръшлен, където приключи умъртвяването и загробването на хиляди животни, вече се извършва дезинфекция от специализирана фирма.

Процедурата ще трае около 10 дни, след което фермите допълнително ще трябва да дезинфекцират помещенията си и цялото оборудване, което ще продължи около 2-3 месеца. Инспекторите от Агенцията по храните следят и унищожаването на животните в свинекомплекса в Голямо Враново.

Д-р Николай Ненов - ОДБХ-Русе: Малко в по-бавен темп, но си върви по график - на ден по около 1200-1300 животни се евтаназират.
;

За да се ограничи разпространението на заразата, на граничния пункт "Дунав мост" автоматизираната система разпръсква дезинфектант и в двете платна, които са разделени за леките и за тежкотоварните автомобили.

Ръчно се дезинфекцират мотори, велосипеди, и пешеходци. По-рано системата често е блокирала заради струпването на много коли по време на интензивния трафик през летния период.

Д-р Георги Дяков - директор на ОДБХ-Русе: Спират доста автомобили пред датчиците, които управляват системата и това води до постоянно циркулиране на разтвора, който дезинфекцира автомобилите и това води до някои повреди. Фирмата промени софтуера и тази система автоматично се рестартира на три минути.

На Дунав мост продължават проверките на личния багаж за нерегламентиран внос на сурово свинско месо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свиневъди от Долни Чифлик на пореден протест срещу мерките за справяне с АЧС
Свиневъди от Долни Чифлик на пореден протест срещу мерките за справяне с АЧС
Полицията разкри две тежки битови убийства във Варна
Полицията разкри две тежки битови убийства във Варна