Започна дългоочакваният основен ремонт на Пантеона на възрожденците в Русе. Сградата, която е построена през 70-те години на миналия век, е с влага и мухъл. В проливен дъжд в нея тече вода, а локви покриват гробовете на българските революционери.

Русе

Хачик Лебикян е екскурзовод в Пантеона на възрожденците от десетилетия. Казва, че проблемите в сградата се появили още след построяването ѝ. По стените и таваните избила влага, а при порой водата се стичала и повреждала дървеното пано и паметните плочи. Течовете създават опасност за живота и на работещите в сградата.

Хачик Лебикян, екскурзовод: „Когато завали силен дъжд, отвсякъде тече вода. При напълване на таблото с вода, аз спускам това приспособление и така боравя с ключовете на таблото.

През 2001 г. е бил направен ремонт на пространството около сградата. Тогава са подменени мраморните плочи, които оформят стъпала. На тяхно място е изграден земен насип.

Хачик Лебикян, екскурзовод: Явно тогава при този ремонт не всичко е било направено както трябва.

Сега в цялостната реконструкция и подмяна на инсталациите ще бъдат вложени близо 2 млн. лева.

Наталия Кръстева - заместник-кмет по комунални дейности-Община Русе: В самия Пантеон ще бъде монтирано художествено осветление, много модерни мултимедийни съоръжения, които ще прожектират интересни факти от нашата история.

Ремонтът на Пантеона трябва да приключи за 12 месеца и догодина по същото време той отново да бъде отворен за посетители.