НОВИНИ

Започна ​есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките филми

Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми започна в комплекса „Камчия" край Варна. Във форума участват кинодейци и представители на Червения кръст, социолози, психолози и лекари. Мотото е "Агресия - хуманност - кино".

bnt avatar logo
от Петя Иванова
22:12, 04.10.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Тазгодишното издание разчупва традиционните рамки на престижния кинофестивал. Акцент не е богатата филмова програма, а ежедневните дискусии и обучителни семинари на тема „Агресия и хуманизъм".

акад. Христо Григоров, председател на БЧК: И ще се опитаме да видим каква е причината, защото агресията е следствие. Дискутирайки причините, може би ще успеем да помогнем и на българското общество, и на хората, които ръководят тази държава, заедно да ги отстраним, за да могат нашите деца да живеят един по-спокоен живот.

Тази година Есенната академия представя на публиката селекция от 15 игрални и документални филма. Макар и малко на брой, лентите са с голяма художествена стойност и поставят най-наболелите проблеми на съвремието.

проф. Божидар Манев, художествен директор на фестивала: Основната теза на нашия форум е именно хуманност и борба срещу агресията и всичко това пречупено през призмата на изкуството, на киното , на медиите.

Според главния секретар на здравното министерство Красимир Гигов, проблемът с агресията се крие във възпитанието на младите хора. Затова е важно визуалните изкуства и медиите да носят хуманните послания.

проф. Красимир Гигов - гл. секретар на Министерството на здравеопазването: Ще засегнем много въпроси и политически, и чисто човешки по отношение на агресията, по отношение на хуманността, на здравното възпитание на подрастващите и т.н.

През четирите дни на Есенната академия зрителите ще могат да видят дискусиите и филмовите прожекции в комплекс „Камчия" и в Пленарната зала на Община Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепрезидентът Илияна Йотова е на посещение в Украйна
Вицепрезидентът Илияна Йотова е на посещение в Украйна
Изследване: Всеки четвърти българин обмисля да емигрира
Изследване: Всеки четвърти българин обмисля да емигрира