Бунтовници започнаха днес да се евакуират от общини, разположени североизточно от Дамаск, по силата на споразумение между режима и въстаниците от региона, съобщиха сирийските държавни медии, цитирани от Франс прес.

© БТА

"Автобусите, превозващи терористи и семействата им, започнаха да заминават от Рухайба, Насирия и Джайруд в района Източен Каламун, насочвайки се към Северна Сирия", съобщи днес официалната агенция САНА.

Държавната телевизия показа как автобуси напускат селище, представено с името Рухайба. Според нея споразумението засяга съдбата на 3200 "терористи" и семействата им.

Рухайба е разположена на 6 километра североизточно от Дамаск, а двете други селища - на няколко километра от нея в северна посока.

Споразумението предвижда местните бойци да предадат на властите своите тежки и средни оръжия, също и складовете за боеприпаси, преди да бъдат прехвърлени с автобуси към бунтовническите зони на север - в град Джараблус, край границата с Турция, и в провинция Идлиб.

Споразумения за евакуация под егидата на Русия се сключват все по-често в региона на Дамаск, докато сили на режима отблъскват бунтовниците, разположени близо до столицата, отбелязва АФП.