НОВИНИ

Започна евакуирането на първия конвой с ранени от Източно към Западно Алепо

Започна евакуирането на първия конвой хора, които имат нужда от медицинска помощ, от бунтовническия анклав в Източно Алепо към контролираната от сирийското правителство западна част на града, предаде Ройтерс, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:32, 15.12.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
започна евакуирането първия конвой ранени източно западно алепо

За момента цивилни и бунтовници не са били изведени от Източно Алепо, съобщи базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.

Започнала е подготовка за евакуиране на бунтовниците към Хан Туман, югозападно от града, каза военна медия на Хизбула.

Ливанското шиитско движение е важен съюзник на сирийския президент Башар ал Асад и участва активно в битката за Алепо.

Една от водещите бунтовнически групировки в Сирия "Ахрар аш Шам" заяви, че новото прекратяване на огъня в града е влязло в сила, след като преговарящите са превъзмогнали опити на Иран да попречи на сключването на споразумението, предаде още Ройтерс.

Техеран по-конкретно не е искал да позволи евакуирането на бунтовниците от Източно Алепо, каза говорителят на бунтовническата групировка "Ахрар аш Шам" Ахмад Кура Али.

Вчера се появиха съобщения, че Иран се стреми да обвърже примирието с освобождаването на ирански пленници на бунтовниците и с предаването на телата на иранци, убити в сражения в Сирия.

Според сирийски бунтовници Турция е изиграла главна роля за това Русия да бъде убедена да окаже натиск върху сирийското правителство да спазва споразумението.

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се договориха в телефонен разговор вчера за възобновяване на примирието в Алепо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хакерска атака засегнала над 1 млрд. акаунта на Yahoo през 2013 година
Хакерска атака засегнала над 1 млрд. акаунта на Yahoo през 2013 година
Рок легендите от Europe с концерт у нас през май
Рок легендите от Europe с концерт у нас през май