НОВИНИ

Започна фестивалът на гроздобера в Монмартър

Фестивалът на гроздобера в Монмартър се провежда тази седмица. Той разказва за винената култура и история на парижкото предградие. Тазгодишната тема е мирът.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:03, 13.10.2018
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Виненото празненство в Монмартър включва различни развлекателни дейности - обиколки с екскурзовод, дегустации в подножието на базиликата Сакре Кьор, както и парад по улиците.

За съжаление, поради урбанизацията и застрояването на парижкото предградие, само едно лозе е останало незасегнато. То се нарича 'Кло Монмартър' и се намира на върха на хълм с изглед към целия Париж.

От него единствено се произвежда виното, необходимо за фестивала.

Жан-Мануел Габер, президент на Историческото общество в Монмартър: Това малко село в покрайнините на Париж, е успяло да привлече вниманието на изключително много артисти още от края на 19-ти век. Те се влюбиха в него и поискаха да бъде спасено от бетона и съвремието.
;

Всички те се страхували предградието да не загуби своя чар и сега местните вземат.

Жан-Мануел Габер - президент на Историческото общество в Монмартър: Целта ни е да засадим наново лозята, по такъв начин, по който да напомним за предишните времена, когато те са покривали всички хълмове. Така ние ще можем да възстановим големите гроздобери от миналото и да възобновим чара на истинското парижко село.

Общо хиляда и четиристотин бутилки се произвеждат всяка година и всички приходи от техните продажбите отиват за благотворителни каузи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Петков: Липсва държавна стратегия за развитие на туризма
Румен Петков: Липсва държавна стратегия за развитие на туризма
Дни на италианското образование в София и Варна
Дни на италианското образование в София и Варна