НОВИНИ

Започна френският кинофестивал "Люмиер"

Джейн Фонда оглави афиша на започналия в Лион френски кинофестивал "Люмиер", посветен на класическите филми, съобщи АФП.Носителката на два "Оскара" ще получи наградата "Люмиер". Голяма част от програмата на фестивала е посветена на нейната филмография - от "И котката е хищник" на Рене Клеман (1964 г.) до "Стенли и Айрис" на Мартин Рит (1990).

bnt avatar logo
от БТА
16:04, 14.10.2018
Чете се за: 00:29 мин.
Още
започна френският кинофестивал люмиер

"Постигнахме нашата цел - да дадем на родния град на киното фестивал за хората. Хиляди зрители се трупат в салоните, за да гледат класики във време, когато казваме, че киното е в криза" - каза директорът на фестивала Тиери Фремо.

В програмата на фестивала "Люмиер" до 21 октомври са също ретроспективи на френския режисьор Анри Декоен и на холивудския му колега Ричард Торп, на британката Мюриъл Бокс и на китаеца Кинг Ху. Ще бъдат показани и филмите на Жан-Люк Годар, заснети след 2001 г.
Майсторски класове на фестивала ще изнесат Лив Улман, Халвиер Бардем, Клод Льолуш, Франсоаз Арнул, както и Алфонсо Куарон, който ще представи филма си "Рома", спечелил награда "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция.

Режисьорът и актьор Питър Богданович ще представи незавършения филм на Орсън Уелс "Другата страна на вятъра", в който той играе редом с Джон Хюстън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус с деца катастрофира край Лугано
Автобус с деца катастрофира край Лугано
САЩ се стремят към смяна на режима в Иран, заяви иранският президент
САЩ се стремят към смяна на режима в Иран, заяви иранският президент