НОВИНИ

Започна гласуването на президентските избори в Иран

Иранците започнаха да гласуват на първите президентски избори след сключването на ядрената сделка със световните сили, в които настоящият президент Хасан Рохани се изправя срещу твърдолинейния противник на сближаването със Запада Ебрахим Раиси.

bnt avatar logo
от БТА
10:24, 19.05.2017
Чете се за: 01:09 мин.
По света
започна гласуването президентските избори иран

Днешният вот до голяма степен се възприема като референдум за или против по-умерените политики на 68-годишния духовник, който сключи споразумението за ядрената програма на Иран, въпреки съпротивата на хардлайнерите.

Противник на Рохани е Ебрахим Раиси - близък до върховния лидер Али Хаменей консерватор, представящ се за защитник на най-бедните, който иска да даде приоритет на "икономика на съпротивата", основаваща се на национално производство и инвестиции.

Както в Техеран, така и в провинцията напливът на гласуващи бе голям още от отварянето на изборните секции, пред които се образуваха големи опашки от чакащи.
Избирателната активност вероятно ще надвиши 72 процента, прогнозира министерството на вътрешните работи. В Иран имат право да гласуват 56 милиона души от общо 80 милиона население.

"Ентусиазираното участие на иранците в изборите укрепва държавата и националната сигурност", заяви президентът Рохани, след като гласува сутринта в Техеран. По думите му "едно от постиженията на режима в Ислямската република е националният суверенитет и това се вижда по големите опашки чакащи избиратели в градовете и селата". "Който и да бъде избран, трябва да му се помогне", каза Рохани.

Върховният лидер аятолах Али Хаменей, най-влиятелният човек в Иран, символично подаде първата бюлетина и призова иранците да направят същото. "Изборите са много важни и съдбата на страната е в ръцете на всички хора", каза той.

Исторически погледнато, шансовете са на страната на Рохани. От 1981 г., когато самият Хаменей става президент, до ден днешен никога не се е случвало действащият президент да не бъде преизбран.

Задачата му обаче никак няма да е лека, защото срещу него се изправя 56-годишният твърдолинеен духовник Раиси. Той е преподавател по право и бивш прокурор, начело на влиятелна религиозна благотворителна фондация. За него се говори, че може да наследи Хаменей, въпреки че върховният водач не даде подкрепа за никого.

Още двама кандидати участват в изборната надпревара - бившият министър на културата Мостафа Мирсалим и бившият министър на промишлеността Мостафа Хашемитаба.

Гласуването ще продължи до 18 часа местно време, но в Иран е редовна практика изборният ден да бъде удължен с няколко часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал по време на петъчния контрол в НС, БСП иска оставката на Валери Симеонов
Скандал по време на петъчния контрол в НС, БСП иска оставката на Валери Симеонов
Близо 23 млн. лева са осигурени за стартиране на два участъка на АМ Хемус
Близо 23 млн. лева са осигурени за стартиране на два участъка на АМ "Хемус"