НОВИНИ

Започна гласуването на референдума за конституция на Тайланд

В Тайланд започна гласуването на референдума за изготвения от управляващата хунта проект за нова конституция, съобщиха световните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
08:03, 07.08.2016
Чете се за: 01:23 мин.
По света
започна гласуването референдума конституция тайланд

Това е първото демократично гласуване, откакто армията пое властта през май 2014 г., но според критици целта на новия основен закон е да гарантира доминиращата роля на военната хунта и да бъде въведена квазидемократична система, в която ще бъдат овластени назначени, а не излъчвани чрез избори лица, предаде Асошиейтед прес.

Около 50 милиона са имащите право да гласуват, а първите резултати се очакват тази вечер, отбеляза Франс прес.

Избирателите започнаха да се редят на опашка малко преди отварянето на избирателните секции в 8 часа местно време. В град Нонтабури, на 20 км северно от столицата Банкок, най-малко 20 души дойдоха рано тази сутрин, за да гласуват, предаде ДПА.

"Мисля, че е важно да бъдем част от демократичния процес, тъй като не сме имали думата от над две години. За обикновените граждани е важно да им се чуе гласът", каза 42-годишна домакиня пред журналист на германската информационна агенция.

Подобно на други, тя не пожела да каже как ще гласува, изтъквайки приетите неотдавна няколко закона, които забраняват публичното обсъждане на проекта за конституция.

Премиерът Прают Чан-оча, пенсиониран генерал от армията, забрани политически митинги, кампании срещу проекта за конституция и каквито и да било публични дебати за референдума. Негови опоненти казват, че е било направено всичко възможно хората да не се запознаят със съдържанието на текста. Правителството казва, че е раздало 1 милион копия от него в страна с 64 милиона население, предаде Асошиейтед прес.

Студенти активисти, политици и журналисти бяха арестувани по силата на тези закони, тъй като изразиха публично неодобрението си за предлаганата конституция. Двете основни политически партии също са против нея. Над 100 души, опитали да водят в социалните мрежи кампания срещу предлаганата от военните конституция, бяха хвърлени в затвора. Критикуването на проекта може да бъде наказано с до 10 години лишаване от свобода.

Една от основните критики срещу проекта за нов основен закон е, че той предвижда петгодишен преходен период, в който всички 250 членове на горната камара на парламента ще бъдат назначавани от хунтата. Ако 500-членната долна камара пък не успее да излъчи правителство, то министър-председателят ще бъде назначаван, а не избран от парламента.

Армията отхвърля тези обвинения и казва, че мерките са необходими, за да се осигури баланс на силите в тайландската политическа система и да се сложи край на корупцията.
Хунтата казва, че ако конституцията бъде одобрена днес, може да има парламентарни избори около средата на 2017 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за горещини в по-голямата част от страната днес
Жълт код за горещини в по-голямата част от страната днес
Мега-митинг в Истанбул днес, очакват се 3,5 милиона души
Мега-митинг в Истанбул днес, очакват се 3,5 милиона души