НОВИНИ

Започна гласуването за местен парламент на Берлин

Днес в Берлин се провеждат избори за нов местен парламент. Те преминават под знака на темата, която през последните седмици и месеци доминира не само в Германия, но и в Европейския съюз като цяло - кризата с бежанците и възходът на популистките формации. Подробностите - от Даря Попова-Витцел от Българската редакция на "Дойче Веле".

bnt avatar logo
от БНТ
10:10, 18.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Резултатът от вота в германската столица изглеждаше ясен още преди избирателните секции да отворят вратите си: според социологическите проучвания, най-много гласове ще съберат социалдемократите, от чиито редици е и досегашният кмет на Берлин Михаел Мюлер.

Но това не означава, че всичко ще си остане по старому: Мюлер вече обяви, че в случай на победа иска да сложи край на коалицията с християндемократите на Ангела Меркел.

А това би било поредното поражение за Християндемократическия съюз, който губи популярност заради бежанската политика на федералния канцлер. Последният пример е от Мекленбург-Предна Померания, родната провинция на Меркел, където на изборите по-рано този месец християндемократите претърпяха тежка загуба - те бяха изпреварени от популистката 'Алтернатива за Германия", чиято хранителна среда са именно страховете на германците от бежанците, от чуждото, от различното.

Тези страхове ще изиграят съществена роля и на изборите в германската столица, където се очаква "Алтернатива за Германия" да събере 10 до 15 процента от гласовете. А това не е никак малко за един мултикултурен град като Берлин, където живеят над половин милион чужденци - сред тях и около 20 хиляди българи. Впрочем, всички те нямат право да гласуват на днешните избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работно посещение на Росен Плевнелиев в Ню Йорк
Работно посещение на Росен Плевнелиев в Ню Йорк
Седмицата на модата в София откри много млади таланти
Седмицата на модата в София откри много млади таланти