Френският президент започна обещания от него голям национален дебат. Своеобразният диалог с французите има за цел да реши кризата с "жълтите жилетки". Дебатът включва теми като фискалната политика, околната среда и демокрацията във Франция.

Градче с население близо 3800 души беше избрано за начало на националния дебат във Франция. В Гран Буртерулд,президентът се срещна с 600 кметове от областта Нормандия. Дебатът включва въпроси като кои държавни служби са излишни, да се организират ли по-лесно референдуми и кои въпроси от бита като жилище и отопление да се решават на локално, а не на национално ниво.

Някои от присъстващите се оплакаха от скоростта в законодателството.

Бернар Обрил, кмет на г. Лизийо: Трябва да вземете спешни мерки и първо си мисля за гласуването. За да ни се има доверие, то трябва да е задължително. И второ, ако искате да се справите с протестите ще ви трябва, ще ни трябва правителство на националното единство.

Преди това в книги за жалби хората поискаха масово връщане на данъка "богатство".

2300 думи съдържа писмото на Макрон, адресирано до французите

2300 думи съдържа писмото на Макрон, адресирано до французите

2300 - толкова думи има в писмото на френския президент Еманюел Макрон, което се очаква днес на страниците на местния печат. С това послание Макрон по...

„Жълтите жилетки“ смятат, че подобен диалог с нацията не трябва се провежда в зали и в интернет.

„Може да се направят икономии, ако нещата се организират по-добре, ако има повече отговорност“, изтъкна френският президент.